‘Najaarskuil zo snel mogelijk opvoeren’
Groeikracht ziet kuilen van soms amper 16 procent droge stof. „Een natte kuil is nooit stabiel”, waarschuwt het adviesbedrijf. „Om verdere teruggang in kwaliteit te voorkomen kan men deze kuilen het beste zo snel mogelijk opvoeren.” Nadat de kuilen vier weken dicht hebben gezeten, kunnen veehouders, wat de adviseurs van Groeikracht betreft, de kuilen prima bijvoeren. „Ze zijn namelijk niet broeigevoelig.”
De smakelijkheid van deze kuilen valt hier en daar nog wel tegen. Dit wordt met name veroorzaakt door bovengemiddelde ruw as-gehaltes en/of hoge aandelen boterzuur.
Hoge zwavelgehaltes
Eurofins waarschuwde in november al voor veel zwavel in het najaargras. Dit vertaalt zich door in de najaarskuilen. „Na de droogte kwamen alle voedingsstoffen in één keer vrij. Dit resulteerde niet alleen in veel ruw eiwit, maar ook hoge gehaltes aan zwavel”, laat productmanager Dennis Klein Koerkamp weten. „Zwavel is een bouwsteen van eiwit. In het voorjaar is er vaak te weinig zwavel. Maar een overdaad aan zwavel heeft ook negatieve gevolgen. Het remt de opname van sporenelementen in de koe. Zeker bij diergroepen die veel najaarkuil krijgen, kan dit problemen geven.”