‘Volledig natuurinclusief botst met dierenwelzijn’
Met het schrijven van blogs houdt Boer Bart volgers op de hoogte van zijn zoektocht naar de meest duurzame manier van boeren. Van oorsprong komt Holtrop van een traditionele melkvehouderij, maar hij twijfelde over de toekomstbestendigheid van de gangbare manier van boeren en koos daarom voor een andere manier van boeren.
Boer Bart: „In onze zoektocht naar deze ideale boerderij maakten we er onze missie van om met alleen gras, klavers en kruiden te boeren in Rotstergaast. Zonder granen en/of krachtvoer. Onze koeien kalfden vroeg in het voorjaar, waarmee ze als hoogproductieve koe in het beste gras grazen wat er in een jaar groeit.”
Dat werkte prima, aldus Holtrop, maar na de langste dag van het jaar veranderde dat: „In de zomer verandert de kwaliteit van het gras en daarmee de prachtige plaatjes van grazende koeien in een structurele ondervoeding van onze dieren. Vooral richting de winter, wanneer we onze koeien alleen nog maar kruidenrijk hooi uit het natuurgebied voerden. Geen gladde vacht, geen vrolijke koeien, maar koeien die met een gekromde rug moeite hadden om zichzelf warm te houden.”
Andere weg inslaan
De Friese boer vindt dat het natuurinclusieve boeren niet ten koste mag gaan van het welzijn van de dieren. Helemaal zonder input boeren is daarmee niet de meest ideale manier van boeren, vindt Boer Bart: „Veel dagen buiten, terwijl de koeien in de herfst volledig verregenen en in de winter alleen hooi voeren en daarmee eigenlijk te weinig voeding voeren of een koe geen antibiotica geven, terwijl ze vergaat van de pijn, is voor ons een stap te ver. Op deze plek doen we daarom afstand van een kringloop gesloten landbouw, de afkeer tegen antibiotica en geen granen voeren aan onze dieren. Daarom passen we op sommige plekken weer werkwijzen uit de traditionele landbouw toe. Zoals een voermengwagen, het gebruik van antibiotica als een dier dit echt nodig heeft en de stal open zetten als het weiland te nat en te koud wordt.”
Het creëren van een boerderij, die duizenden jaren mee kan, blijft een doel, maar de vorm waarin Boer Bart het de afgelopen jaren probeerde te bereiken, laat hij nu achter zich: „We blijven zoeken naar dingen uit de natuur, die de boerderij versterken. Maar ik vind het richting mijn collega boeren wel zo netjes om aan te geven dat 100% natuur-inclusief voor ons een stap te ver is geweest.”
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Beeld: Geert van den Biggelaar
Bron: Boer Bart