‘Zuivelconsumptie heeft bijgedragen aan onze lengte’
Dit laat socioloog Gert Stulp van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) weten aan de NOS, op basis van cijfers van het CBS. De cijfers werden afgelopen woensdag gepubliceerd. „Volgens wetenschappers heeft onze cultuur van melk- en kaasconsumptie zeker bijgedragen aan onze lengte.”
Hoewel de zuivelconcumptie wezenlijk van invloed is op de lengte, wordt het niet gezien als de belangrijkste oorzaak voor het feit dat Nederlanders in 100 jaar bijna 13 centimeter langer zijn. De toegenomen welvaart in combinatie met de juist afgenomen ongelijkheid waren volgens Stulp de belangrijkste groeifactoren. Een derde factor die een rol speelt zijn de genen. Zo blijkt dat de langste ouders ook de meeste kinderen kregen. En die genen worden doorgegeven aan de volgende generatie. Indirect heeft zuivel dus ook invloed op de vruchtbaarheid.
Groei vlakt af
Zo'n 150 jaar geleden behoorden Nederlanders nog tot de groep kleinste Europeanen. Uit een studie blijkt dat Nederlandse mannen in de periode 1914 tot 2014 groeiden van gemiddeld 169 naar 182,5 centimeter. Overigens vlakt de groei de laatste 10 jaar af. Deze afvlakking wordt deels verklaard door vergrijzing en immigratie. Oudere mensen krimpen en mensen met een migratieachtergrond zijn gemiddeld korter. Wel neemt het gewicht toe.