Vragen en antwoorden over stikstofmaatregelen LNV
VEEVOER
Wat houdt de veevoer-maatregel precies in?
Door de samenstelling van het (kracht)voer te veranderen wordt de vorming van ammoniak door de dieren verminderd. Dat werkt als volgt: in het veevoer zit stikstof in de vorm van eiwit dat dieren gebruiken voor de productie van bijvoorbeeld melk en eieren. In veel voer zit meer stikstof dan het dier nodig heeft, en die overtollige stikstof wordt deels uitgestoten als ammoniak uit mest en urine. Door de samenstelling van het (kracht)voer aan te passen en/of de verteerbaarheid te verbeteren wordt de uitstoot van stikstof in de vorm van ammoniak dus minder.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Is de veevoer-maatregel verplicht?
De maatregel betreft een ‘doelvoorschrift’, waaraan het door leveranciers geleverde, en door
veehouders gebruikte, veevoer moet voldoen.
Welke effecten (hoe groot en hoe snel) heeft de maatregel op de stikstofdepositie?
De maatregel leidt er toe dat de productie van ammoniak door de veehouderij structureel gereduceerd wordt. Afhankelijk van het moment waarop de maatregel van kracht wordt bedraagt de reductie naar schatting 1 tot 1,5 kiloton in het eerste jaar. Hieruit kunnen op termijn nog meer indirecte reductie-effecten voortvloeien, doordat in de gehele keten het aandeel stikstof omlaag gaat.
Geldt de maatregel voor alle diersectoren?
De maatregel geldt voor alle diersectoren. Voor melkvee is er wel een wat andere situatie omdat het voer van melkvee hoofdzakelijk bestaat uit gras en mais en in veel mindere mate uit krachtvoer.
Wat is het effect van deze maatregel op de gezondheid van mensen en dieren?
Het uitgangspunt van deze maatregel is ook dat er geen negatieve effecten zijn op het welzijn van het dier, dat er geen negatieve effecten optreden voor de volksgezondheid en dat de smaak van vlees/melk/eieren voor de consument niet verandert. Ook voor de kwaliteit en de smaak van vlees of melk heeft deze aanpak geen effect.
Wordt de boer hiervoor gecompenseerd?
Het kabinet heeft middelen vrijgemaakt voor een noodpakket. Er wordt onderzocht in hoeverre de overheid de ondernemer tegemoet kan komen in de meerkosten voor deze maatregel.
Hoe wordt deze maatregel gehandhaafd?
Handhaving en controle zullen door de gebruikelijke organisaties, zoals de NVWA, worden uitgevoerd.
WARME SANERING VARKENSHOUDERIJEN
Hoeveel geld is er beschikbaar voor de subsidieregeling sanering varkenshouderijen?
Het totaalbedrag dat beschikbaar is voor de subsidieregeling is recent met €60 miljoen verhoogd van 120 miljoen naar €180 miljoen euro in het kader van het klimaatakkoord en de Urgendazaak.
Wanneer wordt de regeling gepubliceerd en opengesteld?
De Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv) is op donderdag 10 oktober definitief
bekendgemaakt middels een brief aan de Tweede Kamer, op 11 oktober is de Srv gepubliceerd in de Staatscourant. De tekst van de definitieve regeling en de toelichting daarop staat ook op www.rijksoverheid.nl. De inschrijving is geopend van 25 november t/m 15 januari 2020.
Alle informatie over inschrijving is te vinden op www.rvo.nl/sanering-varkenshouderijen.
Hoeveel stikstof-reductie brengt deze maatregel teweeg?
De 60 miljoen euro extra is nog niet eerder in de berekeningen van het RIVM meegenomen en kunnen meetellen in de ‘bank’ voor 0,7 kiloton stikstofreductie.
Is dit een maatregel om de veestapel te verkleinen?
De regeling richt zich op varkenshouderijen die geuroverlast veroorzaken. Alleen varkenshouderijen die in de concentratiegebieden Zuid en Oost van de Meststoffenwet liggen kunnen deelnemen. Naar schatting zal hierdoor ook het aantal varkens in Nederland met 7 tot 10 procent afnemen.
LANDBOUW ALGEMEEN
In de brief staat dat het kabinet werkt aan emissiearme landbouw. Over welke invulling voor de boer denkt het kabinet, en wil zij in gesprek met de boeren?
Het kabinet werkt aan emissiearme landbouw door een innovatie- en investeringsregeling open te stellen. Deze regeling richt zich op de aanpak van schadelijke emissies uit stallen. De regeling gaat in het voorjaar van 2020 open. Over de toekomst van de landbouw gaat het kabinet de komende periode met de sector in gesprek.
Het kabinet heeft eerder aangekondigd in te zetten op het vrijwillig uitkopen van veehouderijen die geen bedrijfsopvolging hebben of willen stoppen. Waarom staat dat niet in de brief?
De brief richt zich op maatregelen die nu op korte termijn genomen kunnen worden. Een algemene warme saneringsregeling kost veel tijd. De regeling voor de varkenshouderij was al in gang gezet. Verdere maatregelen voor de veehouderij volgen in december na overleg met de provincies en de sector.
NATUUR
Gaat het kabinet natuurgebieden schrappen?
Het kabinet wil nader bezien of alle gebieden die eerder als Natura 2000-gebied zijn aangewezen, deze status moeten behouden. Het kabinet onderzoekt daarvoor bijvoorbeeld of de gebieden robuust genoeg zijn en of de doelen voor de gebieden, ondanks alle herstelmaatregelen, wel haalbaar zijn. Ook zal worden bezien of het samenvoegen of herindelen van gebieden van nut kan zijn. Op de uitkomsten van deze analyse kan het kabinet niet vooruitlopen.
Waaraan wordt de 250 miljoen euro besteed die voor natuur beschikbaar wordt gesteld?
Deze 250 miljoen euro is bedoeld voor verbetering van natuur en natuurcompensatie. Deze maatregelen verschillen per natuurgebied en worden met de provincies samen bepaald.
Wat wordt er ondernomen om de habitat-typen te beschermen?
Het behoud van natuur en biodiversiteit is van groot belang. Bij het verlenen van vergunningen
wordt getoetst wat het effect is van die activiteiten op de natuur. Ook zijn er voor vrijwel alle Natura 2000-gebieden beheerplannen opgesteld waarin beschermingsmaatregelen zijn opgenomen. Provincies voeren daarnaast natuurherstelmaatregelen uit waardoor de kwaliteit van de natuur verbetert. Het kabinet is in gesprek met de provincies om waar mogelijk de
natuurherstelmaatregelen te versnellen.
Halen we de Natura2000-doelstellingen nog wel?
Het kabinet is gecommitteerd aan het bereiken van een gunstige staat van instandhouding in het jaar 2050, zoals recent aan de Kamer gemeld in de brief over het IPBES-rapport. Deze doelstelling behalen we niet alleen via de aangewezen Natura 2000-gebieden, maar via alle natuur die we in Nederland hebben, zoals het NatuurNetwerk Nederland en de Nationale Parken.
Is Nederland strikter met de bescherming van natuurgebieden dan EU voorschrijft?
Het Nederlandse beleid was en blijft gericht op het beschermen van de natuur en biodiversiteit. Bij het aanwijzen van gebieden hebben we de Europese regels gevolgd. Het kan echter geen kwaad periodiek te bezien of de nationale invulling van het natuurbeleid nog voldoet.