Impuls voor Holland Dairy in Ethiopië
![Melkkoeien in Ethiopië.](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/02/26/115/holland-dairy.-detail.jpg)
De Ethiopische yoghurt- en kaasfabriek is tien jaar geleden is opgezet door Nederlandse en Ethiopische ondernemers. Sinds 2017 investeren FrieslandCampina en de Nederlandse investeringsmaatschappij Veris Investments in het bedrijf, waarbij FrieslandCampina een minderheidsbelang heeft. De Nederlandse zuivelcoöperatie exporteert langhoudbare Dutch Lady-melk en Coast-melkpoeder naar Ethiopië. Met de investering wil FrieslandCampina haar aanwezigheid op de Ethiopische markt versterken en tegelijkertijd de zuivelketen in het Oost-Afrikaanse land kwalitatief op een hoger peil brengen.
De Ethiopische zuivelmarkt heeft volgens Holland Dairy-directeur Daan Meijners veel potentie, maar op dit moment wordt nog minder dan vijf procent van de Ethiopische melk verwerkt tot zuivelproducten. Verreweg het grootste deel van de handel vindt informeel plaats. De tussenhandel heeft veel macht. De melk wordt in de praktijk vaak bijgemengd met water. De afname door handelaren vindt bovendien onregelmatig plaats. Dit geeft veel onzekerheid onder de boeren, aldus het ministerie.
Zekerheid
Holland Dairy biedt die zekerheid wel, zegt Meijners. „Wij betalen een goede melkprijs en richten inzamelpunten in. Bovendien investeren wij in een koude transportketen naar onze fabriek. De boer is zeker van verkoop en wij ontvangen zo een hogere kwaliteit melk. Zo komt de zuivelketen in de regio stapsgewijs tot ontwikkeling.”
Holland Dairy investeert ook in de ontwikkeling van de boerenbedrijven. Met relatief eenvoudige maatregelen kan de melkproductie per koe omhoog, volgens Meijners. „Verbetering van de water- en voerkwaliteit, selectief gebruik van antibiotica en aanpassing van de stallen leiden al snel tot 20 tot 30 procent meer melk. Bovendien is die melk dan van hogere kwaliteit.”
De Heus
Holland Dairy werkt samen met ontwikkelingsorganisatie SNV en met andere Nederlandse agrofoodbedrijven. Veevoerproducent De Heus is daar een van. Dit bedrijf heeft in Ethiopië een eigen voerfabriek. Meijners: “Met De Heus zijn wij in overleg over de levering van krachtvoer aan onze leveranciers. Ik verwacht daar veel van. Het transport van melk en veevoer is immers eenvoudig te combineren.”
![Foto van Gineke Mons](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/77/694/gien_nov_2022.150x150.jpeg)
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Holland Dairy
Bron: Ministerie van LNV