Al ruim 1.000 deelnemers melden zich bij Stichting Stikstofclaim
Stikstofclaim kan overheid miljoenen euro's kosten
De Rijksoverheid en provincies willen stikstofmaatregelen treffen, waarbij miljarden euro’s aan economische waarde van de agrarische sector worden afgenomen, stelt Stikstofclaim. Met name de maatregelen van de provincies zijn vergaand en treffen alle veehouderijsectoren.
Iedereen die denkt dat hij of zij schade zal oplopen door onjuist beleid, en iedereen die vindt dat de overheid juridisch aansprakelijk moet worden gesteld voor schade door de stikstofcrisis, kan zich bij Stikstofclaim melden. Voor een bedrag van 150 euro worden zij deelnemer. Ruim duizend mensen hebben dit al gedaan.
Bedrijven failliet
„We hebben de stichting opgericht omdat de overheid haar stikstofmaatregelen zal nemen op grond van de uitkomsten van rekenmodel AERIUS van het RIVM. Dit model rapporteert echter een onzekerheid in de berekeningen van 50 tot 100 procent en het is nooit gevalideerd met metingen. En er is nog een aantal juridische haken en ogen: waardedaling van bedrijven door maatregelen, te lage schadevergoedingen, het creëren van ontoelaatbare eisen of langdurig zaken op slot zetten waardoor bedrijven failliet gaan. Wij zijn van mening dat het kabinet en de provincies hiermee onzorgvuldig handelen”, zegt Spithoven.
De stichting is volgens hem nodig omdat die in juridische zin belanghebbende is om procedures te voeren tegen bijvoorbeeld het Rijk en de provincies. „En krachtenbundeling is altijd effectiever dan dat iedere veehouder voor zich moet gaan procederen.”
Veel kans
Stikstofclaim denkt sterk te staan, ook al zijn er mensen die zeggen dat het moeilijk is de Staat aan te pakken. „Er zijn genoeg voorbeelden van een succesvolle aanpak tegen de overheid. Kijk bijvoorbeeld naar Johan Vollenbroek van MOB (Mobilisation for the Environment, red.). Die wist het PAS-beleid van de overheid van tafel te krijgen. En kijk ook naar de Aujeszky-procedure van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders tegen de overheid. De NVV haalde uiteindelijk 27,6 miljoen euro terug.”