De nieuwe EU-voorzitter stelt prioriteiten
Wat zijn de Nederlandse prioriteiten tijdens het voorzitterschap?
„Ik wil ten eerste kijken naar de voedselketen, en de prijs die de ondernemers aan het eind van de keten ontvangen. Dat staat nu in de belangstelling vanwege de crisis in de varkenssector, maar ook andere sectoren ondervinden dat. En die prijsdruk komt telkens bij de boer terecht.
De Europese Commissie heeft een taskforce ingesteld, met Cees Veerman aan het hoofd, om hiernaar te kijken. Wij willen dit proces ondersteunen, zorgen voor korte en transparante ketens, waarin boeren een eerlijke prijs kunnen verdienen voor hun product.
Daarnaast wil ik de discussie opstarten over het GLB. De huidige vergroeningsregels zijn te star; het moet om het doel gaan en niet om de regels. Maar we moeten ook beginnen na te denken over het nieuwe GLB, van na 2020. Daarin moet meer gestuurd worden op innovatie.
Het antibioticagebruik is een derde punt. Nederland gebruikt minder antibiotica dan veel andere landen. Wij willen het goede voorbeeld dat Nederland heeft gezet, verder in Europa verspreiden. Vanuit die gedachte organiseren we in februari samen met minister Schippers van VWS een ministeriële top over antimicrobiële resistentie.”
Er komt ook een fitness check voor de Vogel- en Habitatrichtlijn aan.
„Dat klopt. We willen daarin het huidige beschermingsniveau minimaal handhaven, maar de uitvoering mag minder star. De natuur is dynamisch – rivieren kunnen bijvoorbeeld overstromen – en de richtlijnen houden daar niet altijd rekening mee.
Verder hechten we aan de kwekersvrijstelling. Aan de ene kant vanwege de sterke positie van enkele van onze bedrijven, dit tot de wereldtop behoren, maar het is ook een principiële kwestie. De voedselvoorziening moet niet gemonopoliseerd raken.”
Op 11 januari verschijnt het volledige interview met staassecretaris Martijn van Dam in de regionale kranten Vee&Gewas, Stal&Akker, Veldpost en Agraaf. Ontvangt u de regionale krant nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.
Tekst: Wim van Gruisen
Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.
Beeld: Ministerie van Economische Zaken