Meer dan de helft van de melkveehouders staat in het rood
Dat blijkt uit een rapportage van Wageningen Economic Research, die het samen met ABN Amro opstelde. Gemiddeld was de stand van de rekening-courant op melkveebedrijven eind september -15.300 euro. Dat is ruim 12.100 euro lager dan vorig jaar op dezelfde datum, en 18 procent van de melkveehouders staat meer dan 50.000 euro in het rood.
Lagere melkopbrengsten in 2019 dan in 2018 verklaren het grootste gedeelte van het verschil. Die lagere melkopbrengsten worden deels gecompenseerd door lagere kosten, maar niet helemaal.
Betalingsachterstand neemt toe
ABN Amro heeft daarnaast de indruk dat de betalingsachterstand van melkveehouders bij leveranciers is toegenomen. De kosten voor melkproductie overstegen afgelopen halfjaar de melkprijs van circa 35 cent. De kostprijs op melkveebedrijven is de afgelopen jaren langzaam toegenomen en bij de huidige melkprijs is de marge voor tegenvallers verdwenen.
Voor het vierde kwartaal lijken de vooruitzichten niet veel rooskleuriger. „In de komende maanden vallen de uitgaven voor inkuilen en voor ruwvoeraankoop”, aldus ABN Amro. „Deze zullen hoger uitvallen dan gemiddeld. Door de droge zomer is extra volume nodig en de maisprijs ligt dit jaar hoger dan gemiddeld. Voorlopige landbouwtellingcijfers wijzen uit dat het areaal snijmais met ruim 18.000 hectare is gedaald (-9 procent). Tegelijkertijd is ook het areaal grasland met ruim 3.000 hectare gedaald (-0,4 procent). Het aantal melkkoeien is met ruim 2,5 procent gedaald. Wij verwachten verdere druk op de liquiditeiten, maar met de uitbetaling van de betalingsrechten in december weer een stijging.”
Vorig jaar daalde de liquiditeitspositie eind oktober tot het dieptepunt. Dat dieptepunt lag op een gemiddelde stand van de rekening-courant van -15.200 euro. Dit jaar is de melkveehouderij dus al een maand eerder op dat niveau beland.
Meer economische cijfers en grafieken van de melkveehouderij zijn te vinden op de Agrimatie-pagina van Wageningen Economic Research.
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Beeld: Ellen Meinen
Bronnen: Wageningen Economic Research, ABN Amro