Rekenkamer evalueert steunmaatregelen
Met de ingrepen was circa 740 miljoen euro gemoeid. De controleurs gaan na of deze maatregelen goed waren opgezet en of deze de effecten van de verstoringen voldoende beperkten. De Rekenkamer kijkt ook of de Europese Commissie en de lidstaten nu beter zijn voorbereid op toekomstige verstoringen van de melkmarkt.
Vangnet
De Europese Unie kan met het zogeheten 'vangnet' van publieke en particuliere opslag en opkoop van boter en mager melkpoeder tijdelijk marktoverschotten wegwerken. Dit voorkomt dat de zuivelprijzen te ver dalen.
In 2014-2015 daalden de prijzen voor de melkproducenten in de EU met zo’n 10 cent per liter tot ongeveer 30 cent. Dat had te maken met een wereldwijd overaanbod van melk in combinatie met de Russische importban van Europese zuivelproducten. Daarom nam Brussel uitzonderlijke maatregelen in aanvulling op het reguliere vangnet. Er kwamen mogelijkheden voor tijdelijke uitzonderlijke steun aan melkproducenten die het meest getroffen werden door de verstoringen. De lidstaten konden de Europese financiering aanvullen vanuit hun nationale begrotingen. De Rekenkamer buigt zich nu over de effectiviteit van deze extra maatregelen.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Pixabay
Bron: Europese Rekenkamer