Meer krachtvoer in melkrobot leidt tot meer voeropname
Het is één van de conclusies die de onderzoekers trokken na een studie naar de invloed van de hoeveelheid krachtvoer in de melkrobot op het gedrag en de productie van robotgemolken melkkoeien in een stal met vrij koeverkeer.
De ene groep kreeg 6,0 kilo krachtvoer in de melkrobot en de andere groep 3,0 kilo, waarbij de andere 3,0 kilo in het basisrantsoen werd verwerkt. Na 28 dagen wisselden de groepen om. Daarna konden ze 14 dagen wennen aan het nieuwe voersysteem, waarna opnieuw 28 dagen werd gemeten. De groep met meer krachtvoer in de melkrobot nam gemiddeld 23,6 kilo drogestof op en de andere groep 22,3 kilo drogestof.
Ook het robotbezoek was hoger bij de groep koeien, die meer krachtvoer in de robot kregen. Dat bezoek was met 3,5 bezoeken per dag 0,5 hoger dan de 3,0 bezoeken voor de koeien met een lagere krachtvoergift in de robot. Tot een hogere melkproductie leidde de hogere voeropname en de hogere melkfrequentie overigens niet. Volgens de onderzoekers kun je er op deze manier echter wel voor zorgen dat je minder koeien hoeft op te halen om naar de robot te gaan.
Koeien die meer krachtvoer te vreten kregen in de melkrobot, hadden daarnaast een voorkeur voor voer met een voerlengte tussen de 4 en 19 millimeter, waar de koeien met minder krachtvoer in de melkrobot vooral gingen voor een voerlengte tussen de 4 en 8 millimeter.
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Journal of Dairy Science