Dierenbescherming roept consument op meer te betalen voor vlees en zuivel
Consumenten kunnen sinds kort ook kiezen voor zuivel met één ster van het Beter Leven keurmerk. Het is een proefproject, waarin de Dierenbescherming poogt de melkveehouderij dier- en milieuvriendelijker te maken. Hierbij kan 80 procent van de koeien tegelijkertijd vreten, hebben de dieren meer ruimte in het looppad en een eigen ligplaats in de stal. Ook is er meer aandacht voor het welzijn van kalveren.
Of de proef met de zuivel slaagt, is afhankelijk van het koopgedrag van de consument. Koopt hij de één ster Beter Leven melk en -yoghurt niet, dan hebben zeven melkveehouders investeringen gedaan die ze niet kunnen terugverdienen. „Voor de consument zou niet langer de prijs leidend moeten zijn, maar het dierenwelzijn. Niet voor niets luidt de slogan van deze campagne: Beter Leven? Check ’t label even”, zegt Dierenbescherming-directeur Co'tje Admiraal.
Verdubbeling Beter Leven keurmerk
De Dierenbescherming verwacht in 2020 uit te komen op 40 miljoen dieren die per jaar volgens de criteria van het keurmerk worden gehouden. Dat zou een verdubbeling inhouden in nog geen vijf jaar tijd. Admiraal is blij met de cijfers. Vandaag is de aftrap van de jaarlijkse Beter Leven week om aandacht te vragen voor het Beter Leven keurmerk.
Tekst: Caroline van der Plas
Tot oktober 2020 chefredacteur van Pig Business en Pluimveeweb bij Agrio Uitgeverij. Oprichter BoerBurgerTweet, mede-oprichter BoerBurgerBeweging en Team Agro NL. Schrijfster van het BoerBurgerBoek. Winnaar Gouden Greep 2019, de landelijke persprijs voor de beste landbouwjournalistiek, voor de artikelenserie Vegagressie. Haar motto was: Vertel je verhaal, anders vertellen anderen het voor je!
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Dierenbescherming