Extra bekalken nodig door droge jaren
Dat zegt adviesorganisatie Groeikracht. Mark de Beer van de adviesorganisatie legt uit waarom de pH in droge jaren sneller daalt dan in 'normale' jaren: „Op percelen met een lage pH is de bezetting van het klei-humuscomplex (de CEC) niet goed / niet 100 procent. De CEC kun je zien als 'de accu van de bodem'. Als de accu niet goed gevuld is, hangt er 'schroot' aan. Dat schroot zijn H+ ionen, die gebonden zijn aan de bodemdeeltjes. In een droog jaar, waarin gewassen niet goed zijn gegroeid en door vochttekort nog veel nutriënten (kationen als kalium, natrium, etcetera) in de bodem aanwezig zijn, komt er een nieuwe 'balans'. Omdat de kationen (+ geladen) niet opgenomen worden door de plant, gaan zij zich hechten aan de bodemdeeltjes (- geladen). Daarmee drukken ze het schroot van de accu. De H+ ionen gaan dus van het CEC af. H+ verzuurt in de bodem en daarmee versnelt de pH-daling.”
In een normaal jaar speelt het probleem minder. De Beer: „De kationen worden dan zoveel mogelijk opgenomen door het gewas en dan blijft de H+ meer aan de gronddeeltjes zitten.”
Nu bekalken
Onderhoud van de pH-waarde van de grond voorkomt die extra verzuring wat, weet De Beer. „Wanneer de pH op orde is, maakt het de bodem ook weerbaarder tegen droogte. Bij percelen die al een lage pH hbben, is het effect van droogte nog groter. Bekalken van grasland en mais-percelen met onderzaai kan nu ook nog prima, zolang de draagkracht goed is. De kalk hoeft namelijk in het najaar niet ondergewerkt te worden.”