Kaligehalte in vers gras naar zeldzaam hoog niveau
Let daarom extra op eiwit en kali in het rantsoen, raadt het laboratorium aan. „Zoals elk jaar zien we ook dit najaar een stijging van de stikstof in de bodem. Dat leidt tot hoge eiwitgehaltes in het gras. Het eiwit dat de koeien nu binnen krijgen, is voornamelijk pens afbreekbaar eiwit. Houd daarom het ureumgetal in de melk goed in de gaten en pas het rantsoen tijdig aan in overleg met uw voeradviseur.”
Hoge kaliumgehaltes
Het extreem hoge kaliumgehalte van het gras wordt veroorzaakt door de droogte van de afgelopen maanden. Eurofins Agro: „De beschikbaarheid van mineralen in de bodem is nu groot en door het groeizame weer van de afgelopen weken komen deze nu in het gras terecht. Controleer daarom regelmatig de kwaliteit van de herfstkuil en daarmee van uw rantsoen. Een kaliumoverschot in het rantsoen remt namelijk de opname van magnesium (Mg) en calcium (Ca), waardoor uw koeien gevoeliger zullen zijn voor kopziekte en melkziekte. Vooral voor het droogstandsrantsoen is het belangrijk om het Kation-Anion Verschil (KAV) op het gewenste peil te houden.”
Het CVB (2005) geeft een toxische grens aan van 30 gram kalium per kilo drogestof bij chronisch hoge gehalten. Eurofins adviseert een maximum van 25 gram per kilo drogestof en liever lager.
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Tekst: Eurofins Agro
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Eurofins Agro