Schouten fluit provincies terug over afnemen groeiruimte
In de brief van 4 oktober schrijft de minister dat de latente ruimte tussen vergunning en stalcapaciteit vervalt. Zij wil uitgaan van de gerealiseerde capaciteit, met andere woorden, de stalruimte. Als de vergunning meer dieren toelaat dan de stalcapaciteit, vervalt het meerdere. De beleidsregel die de provincies hebben opgesteld kijkt niet naar de stalcapaciteit, maar naar het aantal dieren dat werkelijk aanwezig is op 8 oktober. Bedrijven die, bijvoorbeeld vanwege de fosfaatproblematiek, hun stal nog niet vol hebben staan, zouden dat dus niet meer kunnen doen. Maar dat was niet afgesproken met de provincies, stelde Schouten, en dat gebeurt dus ook niet. „Dat gaan we zo niet doen”, zei ze op vragen van Helma Lodders en Jaco Geurts. „We gaan van de stallen die er nu staan geen ruimte afnemen in de vergunning of wat dan ook.”
Een motie van de Partij voor de Dieren om alle latente ruimte boven het huidige aantal dieren te laten vervallen, raadde de minister af.
Ook bij extern salderen zitten er verschillen tussen de kabinetsbrief en de provinciale beleidsregels. „Daar zit nu wat licht tussen“, beaamde de minister. Ze wil het extern salderen voor landbouwbedrijven - of meer precies, het deel dat op stallen zit - nu nog niet openzetten, omdat een aantal zaken daarbij nog niet goed geregeld is. Dat geeft de provincies ook de tijd om de beleidsregels synchroon te laten lopen met wat in de brief staat, vertelde ze. „Maar wat in de brief staat is leidend.” Door het extern salderen van stallen nog niet toe te laten, wil ze voorkomen dat landbouwbedrijven worden opgekocht door partijen met heel diepe zakken, en er ‘wildwestacties’ gebeuren die de boer en de samenleving niet wenselijk vinden.
Drempelwaarde
PVV, FvD en SGP vroegen minister Schouten om de drempelwaarde voor stikstofuitstoot te verhogen, zodat de landbouw en de bouw weer verder konden gaan. „U kunt de norm gewoon ophogen. Daar is geen wetswijziging voor nodig“, vond Thierry Baudet. „Er is geen milieuprobleem, maar een boekhoudkundig probleem.”
Ook Barry Madlener (PVV) stelde dat de drempelwaarde omhoog moest. „Die had u al in mei moeten verhogen, vond hij. „U had moeten beginnen met die drempelwaarde.”
De minister verwierp dat. „Dat was het systeem van de PAS”, stelde ze, „en dat is bij de rechter afgeschoten.” En tot Baudet: „Als het enkel een boekhoudkundig probleem was, dan waren we niet teruggefloten door de rechter.”
Een drempelwaarde invoeren is volgens haar wel mogelijk, als er tenminste bronmaatregelen tegenover staan. „Als we een nieuwe drempelwaarde invoeren - en daar zijn we mee aan het werk - dan moet ik ook aangeven wat we minder gaan doen“, vertelde Schouten. „Ik wil zorgen dat er een drempelwaarde is die ook juridisch houdbaar is. We moeten niet aan iets werken dat over een jaar weer geen stand houdt bij de rechter.“