Voorstel FrieslandCampina leidt tot lagere garantieprijs

Dat staat in de voorstellen voor de aanpassing van de melkprijssystematiek die naar de leden zijn gestuurd. Komende maanden worden die besproken in de ledenbijeenkomsten.
Volgens de zuivelcoöperatie is de garantieprijs in de huidige systematiek sinds 2015 steeds meer uit de pas gaan lopen door een opeenstapeling van toeslagen. Op dit moment worden bij de referentiebedrijven ook de inhoudingen en toeslagen voor kwaliteit, duurzaamheid en weidegang meegenomen, waarbij wordt uitgegaan van de maximale toeslagen, terwijl niet alle melkveehouders van die bedrijven die ontvangen.
50 cent lager
Daarnaast betaalt FrieslandCampina zelf ook toeslagen uit voor onder meer duurzaamheid, weidegang en Vlog-melk, waardoor een stapeling ontstaat. De verwachting is dat de toeslagen bij de referentiebedrijven zullen blijven toenemen, waardoor de garantieprijs volgens FrieslandCampina steeds minder marktconform wordt. Zowel voor de reguliere als de biologische garantieprijs wordt daarom voorgesteld om de toeslagen vanaf volgend jaar niet meer mee te nemen bij de berekening van de garantieprijs. Op basis van 2018 zou de garantieprijs in de nieuwe systematiek netto 50 cent lager uitpakken (bruto 89 cent), en vergeleken met 2015 en 2016 11 cent lager. Dit toont volgens de onderneming aan dat de garantieprijs door die toeslagen steeds meer uit de pas is gaan lopen.
Een lagere garantieprijs is even slikken, erkent een woordvoerder. 'Maar de bijstelling betekent wel dat de onderneming op de lange termijn meer solide zal zijn.'
Weidegang digitaal registreren
Daarnaast stelt de Stichting Weidegang met ingang van vorig jaar strengere eisen aan de registratie van weidegang; ook de weidetijden moeten worden vastgelegd. FrieslandCampina wil daarom naar een verplichte digitale registratie voor bedrijven met volledige weidegang. Dat kan dan via de digitale weidekalender op Melkweb of via de Weidekalender-app.
Foqus Planet
FrieslandCampina heeft de ambitie om leidend te zijn in duurzaamheid. Op dit moment wordt er voor het programma Foqus Planet bij alle leden 25 cent per 100 kilo melk in gehouden voor de toeslagen in het duurzaamheidsprogramma. De onderneming wil naast deze coöperatieve regeling ook zelf aan gaan bijdragen vanuit het ondernemingsvermogen. Hiervoor wordt 12,5 cent per 100 kilo melk vrijgemaakt, zodat er extra geld kan worden uitgekeerd aan veehouders die positief scoren op de ontwikkeldoelen van Foqus Planet. Hoewel het gaat om ondernemingsvermogen, is deze bijdrage niet rechtstreeks gerelateerd aan de verlaging van de garantieprijs, aldus het concern.
Verder is het voorstel om de gehaltes vet, eiwit en lactose aan te passen. Die zijn met de fusie in 2008 vastgesteld, maar inmiddels is de melk steeds minder vet en meer eiwitrijk geworden. Voorstel is nu om de standaardgehaltes met ingang van 2020 aan te passen naar de werkelijk geleverde gehaltes van 2019, en dat elke drie jaar te evalueren. Ook de normering voor het vriespunt wordt aangepast, maar dit gebeurt landelijk in NZO-verband, op basis van bevindingen van het COKZ.
Mandje
Ten slotte is het voorstel om ook de weging van referentiebedrijven in het zogenoemde 'mandje' te actualiseren. Nederlandse zuivelbedrijven tellen nu nog voor gelijke delen mee; dat wordt aangepast naar rato van het melkvolume, net zoals dat al gebeurt bij buitenlandse zuivelbedrijven. Het voorstel is ook om DOC Kaas te vervangen door Vreugdenhil Dairy Foods, omdat door de fusie tussen het Duitse DMK en DOC de invloed van beide bedrijven in het mandje te groot is geworden.

Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: FrieslandCampina