FrieslandCampina neemt mozarellacontract over van Fonterra
![Een pizza belegd met mozarellakaas.](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/02/22/019/mozarella.-detail.jpg)
In maart 2018 geleden kondigde A-ware de bouw van de nieuwe mozarellafabriek aan. Begin 2020 zou de productie van start gaan. De kaas, die vooral wordt toegepast in pizza's en pasta's, zou in samenwerking met partner Fonterra worden afgezet.
Echter, nog voordat de fabriek operationeel is, trekt Fonterra zich terug omwille van een 'strategische heroriëntatie'. Het concern boekte over 2018 een verlies van omgerekend 550 miljoen euro en ook in 2017 werd in het rood afgesloten. De Nieuw-Zeelanders tellen hun knopen en concentreren zich nu meer op hun thuisland.
Aantrekkelijke groeimarkt
FrieslandCampina neemt dit contract nu per direct over. Mozarellakaas is volgens de coöperatie een aantrekkelijke groeimarkt; vorig jaar sloot de zuivelonderneming al een deal met het Duitse DMK voor de productie en afzet van mozarella in de fabriek in Georgsmarienhütte, waar ledenmelk van FrieslandCampina wordt verwerkt.
Ook in Heerenveen zal ledenmelk van FrieslandCampina door A-ware worden verwerkt. Net als bij gewone Goudse kaas is voor een kilo mozarella circa 10 liter melk nodig. Dat er nu FC-melk in de mozarella-bakken komt, heeft geen gevolgen voor de afspraken die A-ware al met haar leveranciers had gemaakt. Die melk zal tot andere kaas worden verwerkt.
Als onderdeel van de uitbreiding van A-ware in Heerenveen werd tevens geïnvesteerd in een roomfabriek. Hier kan de room die vrijkomt bij de kaasproductie worden verwerkt. Die room en ook wei blijft Fonterra wel afnemen, zo is bekend gemaakt.