Melkveehouders vertellen hun verhaal in BoerBurgerBoek
In het boek staan de persoonlijke verhalen van 21 boeren en tuinders en een Noordzeevisser. „De maatschappij wordt kritischer op het voedsel dat zij eten. Burgers willen weten wat er allemaal gebeurt voordat vlees, zuivel, eieren, groenten, fruit en vis in de winkel liggen”, zegt schrijfster Caroline van der Plas. De agrarisch journalist en communicatiespecialist is al jarenlang in de agrarische sector actief. Ook is Van der Plas mede-initiatiefnemer van de politieke partij in oprichting BoerBurgerBeweging.
In het boek krijgen burgers antwoorden op vragen als: Waar komt mijn voedsel vandaan? Zorgen boeren wel goed voor hun dieren? Waarom zijn er bruine en witte eieren? Zitten er antibiotica in vlees en zuivel?
Het BoerBurgerBoek wordt op 16 oktober (Wereldvoedseldag) gelanceerd tijdens een BoerBurgerBijeenkomst in Fooddock in Deventer. Schrijver, columnist, presentator én Deventenaar Özcan Akyol (Eus) neemt daar het eerste exemplaar in ontvangst.
Boek vooral voor burgers
Het BoerBurgerBoek bevat ook een ‘boerenwoordenboek’; het BoerBurgerBegrip. Dit is een begrippenlijst met boerenvakjargon. Termen zoals bijvoorbeeld: ‘guste koe’, ‘berig’, of ‘celgetal’. Burgers weten vaak niet wat hiermee wordt bedoeld. Daarom zijn de ‘boerenwoorden’ vertaald in ‘gewone mensentaal’. Boeren kunnen het BoerBurgerBegrip gebruiken in hun communicatie met burgers.
„Het boek is niet alleen voor boeren, maar vooral voor burgers. Wij vragen boeren dan ook om het boek niet alleen voor zichzelf te bestellen , maar óók voor hun buurman/vrouw, kennis, of vriend(in) die géén boer is. Zo komt het echte verhaal over onze voedselproductie vanaf het boerenerf, breed terecht bij burgers", aldus Van der Plas.
BoerBurgerBeweging
Het BoerBurgerBoek maakt onderdeel uit van de officiële aftrap van de BoerBurgerBeweging; een politieke partij in oprichting, die boeren en tuinders een stem wil geven in Den Haag, maar zich ook nadrukkelijk richt op de stille meerderheid van burgers die de agrarische sector en het platteland een warm hart toedragen. De BoerBurgerBeweging wil in maart 2021 meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen en verwacht minimaal 1 zetel te kunnen halen. „De tijd voor een partij als deze is meer dan rijp. Het boerenprotest op 1 oktober in Den Haag en de steun voor de boeren vanuit de maatschappij, sterkt ons in die gedachte”, meent de BoerBurgerBeweging.
Programma
Tijdens de bijeenkomst in Fooddock in Deventer zal de BoerBurgerBeweging, een aantal speerpunten van de politieke partij in oprichting nader toelichten. Studente Dier en Veehouderij aan Aeres Hogeschool, Sorcha Tijmons gaat in op het onderwerp ‘Beeldvorming van de landbouw’ en melkveehoudster Jeanet Brandsma vertelt onder het thema ‘BoerBurgerBalans’, hoe je als boer verbinding maakt met de maatschappij. De middag eindigt met een forumdiscussie over de relatie tussen boeren en burgers. In het panel zitten onder meer Femke Wiersma (Boer Zoekt Vrouw), Caroline van der Plas en Henk Vermeer (BoerBurgerBeweging).
De middag staat onder leiding van schrijver, columnist en presentator Özcan Akyol.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: BoerBurgerBeweging