Mestinvesteringsfonds groeit naar 3 miljoen kg
Dat meldt het Mestinvesteringsfonds in een persbericht. Het fonds heeft ondertussen 8 projecten van een achtergestelde lening voorzien, waarmee een bijdrage is geleverd aan 2,4 miljoen kg fosfaatverwerkingscapaciteit.
Er zitten nog 2 projecten in de afrondende fase, er zijn nog meerdere projecten in de pijplijn. Het aantal voerbedrijven, dat deelneemt aan het Mestinvesteringsfonds is gestegen van 21 naar 24, goed voor bijna 90 procent van de voeromzet.
Projecten afgerond
Recent zijn de projecten Merensteyn in Venray, Kovemi in Asten en Agro Energie Hardenberg in Hardenberg volledig afgerond. Het eerste project betreft de oprichting van een mestverwerkingsfabriek in Venray waar in eerste instantie 100.000 ton mest zal worden verwerkt. Hierbij zal ongeveer 350.000 kilogram fosfaat verwerkt gaan worden.
Kovemi te Asten is een loonwerkbedrijf dat een aantal jaren geleden de keuze heeft gemaakt om zich te gaan specialiseren in het transport (export) en verwerking van mest. Met de voorgenomen investering wordt er een complete mestverwerkingsinstallatie voor de verwerking van drijfmest met een capaciteit van 80.000 ton opgezet waarbij er ongeveer 280.000 kg fosfaat wordt verwerkt/geëxporteerd.
Het project Agro Energie Hardenberg betreft de nieuwbouw van een vergistingsinstallatie in Hardenberg. Men wil met de installatie zo veel mogelijk mest verwerken om met mestverwerking een hoge biogasproductie te realiseren. Hierbij wordt er ongeveer 300.000 kg fosfaat verwerkt en geëxporteerd. Deze drie projecten zijn in uitvoering en worden naar verwachting begin 2016 opgeleverd.
Nieuwe projecten
Daarnaast zitten er twee projecten in de eindfase. Het bestuur van het Mestinvesteringsfonds heeft ze goedgekeurd en de contracten worden nu afgerond. Tezamen zijn er dan 10 projecten afgerond. Daarnaast zijn nog 6 projecten in behandeling bij de fondsmanager, waarover op relatief korte termijn besluitvorming wordt verwacht.
„Het Mestinvesteringsfonds heeft daarmee haar waarde bewezen”, zegt Ruud Tijssens, voorzitter van het fonds. „We zijn ook blij dat er nu meer regionale spreiding op gang begint te komen. Het laatste project zit in Gelderland, een regio waar nog weinig mestverwerking gerealiseerd is.”
Oproep voerbedrijven
De deelnemers van het eerste uur hebben een oproep uit laten gaan naar andere voerbedrijven om ook hun verantwoordelijkheid te nemen. „Zeker in deze situatie van slechte varkens- en melkprijzen is het des te belangrijker om investeringskapitaal te verschaffen”, aldus Tijssens.
„Bij de boeren is de mogelijkheid om te investeren beperkt, en is een steun in de rug noodzakelijk. We zijn blij met de 3 nieuwe toetreders en weten dat verschillende andere bedrijven nog serieus hun deelname overwegen.”
Groei
De omvang van de projecten stijgt. De laatste 6 projecten hebben een gemiddelde omvang van 330.000 kg fosfaat, tegenover 190.000 kg bij de eerste vier bedrijven. Ook komt de mestverwerking naar volledig gedroogd product en korrels steeds meer in beeld, hetgeen de export naar gebieden verder dan 500 km weg mogelijk maakt.