Oogstmoment sorghum
2 types sorghum: “massa & structuur” en “voederwaarde & verteerbaarheid”
Nutri Honey en Suzy zijn types sorghum uit de categorie “massa & structuur”. Deze hybriden kunnen 15 tot 20 ton ds/ha produceren. Door het grote aandeel stengel betekent dit ook dat het een structuurrijk product is. Het nadeel aan dit type is dat de voederwaarde hierdoor lager is. Het optimale oogstmoment voor Nutri Honey en Suzy is bij ongeveer 30% drogestof (28 – 32% drogestof).
Bij Little Giant ligt de focus op “voederwaarde & verteerbaarheid”. Dit ras vormt een grote pluim waardoor de voederwaarde hoger is. Hiernaast wordt deze sorghum gekenmerkt door een lager aandeel lignine, de term hiervoor is BMR (Brown Mid Rib). Door het lage aandeel lignine is de plant beter verteerbaar. Dit betekent ook dat de plant minder stevig is. Daarom is het de bedoeling bij Little Giant dat deze, zoals de naam ook aangeeft, kleiner blijft. Het oogstmoment van Little Giant ligt rond 28% drogestof. Dan is het blad en de stengel goed verteerbaar, dit heeft een grote invloed op de voederwaarde.
De belangrijkste punten waar je op moet letten bij het bepalen van het oogstmoment zijn de pluim en stengel. Sommige sorghumtypes stoelen uit, neem dan de hoofdstengel als uitgangspunt.
Pluim
De bloei van sorghum vindt plaats van boven in de pluim naar beneden. Het duurt ongeveer 10 dagen tussen de bloei bovenin de pluim en onderin de pluim.
Voor het optimale oogstmoment dienen de korrels in de pluim een drogestof aandeel van 45-50% te hebben. Dit is het geval wanneer het bovenste zaad deegrijp is. En het onderste zaad melkrijp.
Ook de kleur van de pluim geeft een indicatie of de korrels rijp zijn. Bij een rijpe pluim van Nutri Honey en Suzy kleuren de korrels donkerbruin. De korrels van Little Giant worden wit en vertonen soms een rode gloed.
Stengel
Wanneer de stengel bij het indrukken knakt is 25 % DS bereikt en nadert het hakselmoment. Bij 30% drogestof in de hele plant doen de volgende kenmerken zich voor: onderste bladeren verdrogen (niet vanwege droogtestress) en bij stengeldraaien komt er vrijwel geen vocht meer uit. Bij Little Giant mag de stengel iets vochtiger zijn.
Inkuilen
Sorghum kan worden ingekuild met een maishakselaar. Haksel niet te fijn maar rond de 13 à 15 mm, door het relatief vochtige product ontstaat er anders een moes die niet goed aan te rijden is. Zet de korrelkneuzer zo strak mogelijk. Sorghum korrels zijn erg klein en zullen niet allemaal open gebroken worden. Door niet droger dan 32% ds in te kuilen worden de korrels week in de kuil en zullen gewoon verteerd worden door het vee.
Inkuilen kan apart maar ook tussen de mais. Bij een aparte sorghumkuil kan het verstandig zijn de bodem te bedekken met gehakseld stro. Hierdoor wordt het lekken van perssap voorkomen.
Bij inkuilen in een maiskuil is het raadzaam om sorghum in een laag tussen de mais te doen. Zo vangt de onderste mais mogelijk perssap op en zorgt de mais boven de sorghum voor een goede verdichting.
Tekst: DSV Zaden