Mais hakselen: tips voor de juiste bewerking
Het optimaal benutten van grondstoffen door individuele bewerking is een van de pijlers van onze Zuiver Voer-filosofie. Dit geldt natuurlijk ook voor uw eigen ruwvoer. Essentieel voor een optimale benutting én voor gezond hARd melken is de juiste bewerking. Eenvoudige aanpassingen in het hakselproces kunnen al veel opleveren.
Goede kwaliteit rassen
Het is van belang dat de mais rechtop en egaal op het land staat. De hakselkwaliteit is minder goed als de invoer van de maisplanten ongelijk is, bijvoorbeeld door omgewaaide mais of een ongelijk kopeind. Kies, naast een goede grondbewerking, voor rassen met een goede stevigheid.
Invoer in de hakselkooi
De maisplant wordt afgesneden door de maisbek en naar de invoer gebracht. Door een rollenblok worden de planten in een egaal pakket de hakselkooi ingevoerd. De haksellengte wordt bepaald door de snelheid van het rollenblok. De dikte van het pakket wordt bepaald door de rijsnelheid van de hakselaar. Het ds-% van de mais en het aandeel van mais in het rantsoen bepalen de optimale haksellengte. Een richtlijn is dat mais bij 35% ds op 6 mm wordt gehakseld. Nattere mais mag grover worden gehakseld tot maximaal 10 mm. De haksellengte is eenvoudig te controleren met een liniaal.
Scherpe messen in de trommel
De hakseltrommel draait altijd op vol vermogen en alle messen zitten op de trommel. Voor mais worden vaak speciale maismessen gebruikt. Het is belangrijk dat de messen regelmatig geslepen worden. Dit kan eenvoudig door middel van één druk op de knop. Let wel op dat na het slijpen het tegenmes moet worden bijgesteld.
De korrel fijnmaken
De korrel wordt fijngemaakt met een korrelkneuzer. Deze bestaat uit twee geribbelde rollen die met een verschillende snelheid tegen elkaar in draaien. De afstand tussen de rollen varieert van 1,5 tot 4 mm en is instelbaar. Tijdens het hakselen kan worden gecontroleerd of de korrel fijn genoeg wordt gemaakt. Overleg indien nodig met de hakselchauffeur welke fijnheid maximaal mogelijk is.
Mais hoger hakselen
Door mais hoger te hakselen kan de voederwaarde van mais worden verhoogd. Het levert per 10 cm hoger ongeveer 12 gram zetmeel/kg ds op. Het kost wel ongeveer 2% per 10 cm aan opbrengst. Door opgespat zand en schimmels is het onderste deel van de stengel vaak niet zo mooi. Ook bevat dit deel weinig voederwaarde. Meestal is het klepelen of frezen van de stoppels nodig als er meer dan 30 cm blijft staan.
Kostenbesparing
Besparing van de kosten is wellicht mogelijk door de inrichting van de percelen of het erf. Vaak kunt u dit met uw loonwerker bespreken. Het loont niet om te besparen op de instellingen van de hakselaar. Een goede hakselkwaliteit, daar gaat het om!
Meer weten of vragen?
Wilt u meer weten over het voer of advies van AR? Neem dan contact op met AR verkoopleider rundvee Richard ter Beek. Of laat uw contactgegevens achter via het contactformulier.