Natuurbeschermingsmethode in Duitsland en België soepeler dan hier
Dat zegt Luuk Boerema, jurist en specialist Natuurbeschermingsrecht van het adviesbureau Boerema & Van den Brink tegen dagblad De Telegraaf. De Duitse methode scheelt een slok op een borrel voor de 18.000 projecten die sinds het afschieten van het stikstofbeleid door de Raad van State volledig op slot zijn komen te staan.
Volgens Europese regels mogen nieuwe activiteiten rond vastgestelde natuurgebieden geen ’betekenisvolle’ negatieve invloed hebben op de flora en fauna. De Nederlandse rechtspraak vertaalde het woord betekenisvol echter tot ’nul invloed’. Boerema: „In Duitsland houdt men rekening met een foutmarge. Dat is realistischer.”
Prullenbak
In de Duitse praktijk betekent het dat stallen of huizen nabij natuur mogen worden gebouwd zolang de neergedwarrelde stikstof jaarlijks onder de grens van 7 mol per hectare blijft. Nederland vertrouwde onder het Programma Aanpak Stikstof op een uiterst ingewikkeld rekenmodel, maar dat is met het oordeel van de Raad van State in de prullenbak beland. Nu geldt nul mol als grens.
Boeren hekelen de ongelijke uitleg van Brussels natuurbeleid. „Dit is geen eerlijke situatie”, zegt veehouder Mark den Oever van de actiegroep Farmers Defence Force. Samen met collega’s demonstreert hij op 1 oktober in Den Haag tegen de dreigende inperking van de veestapel. „Laat de commissie Remkes liever het Europese speelveld gelijk trekken”, zegt Den Oever. VVD-coryfee Remkes presenteert komende week oplossingen om uit de stikstof-impasse te komen.
Juridisch niet
Ook in België lopen ondernemers minder snel aan tegen een juridisch niet. Raadsman Paul Bodden van Hekkelman Advocaten begeleidde eens de aanleg van windmolens langs de Nederlands-Vlaamse grens. „In Nederland kwam ik al snel niet goed uit met stikstofcijfers, maar voor België was er geen enkel probleem”, zegt hij.
De wens van ondernemersorganisaties VNO en LTO om de versnippering van onze natuur tegen te gaan moet volgens Bodden ook ’worden onderzocht’. De jurist hamert erop om de milieudruk per gebied te bekijken. „En dan niet alleen stikstof, maar ook geur, geluid en ziektemakers als risico voor de volksgezondheid”, aldus Bodden.
Een gedwongen krimp van de veestapel, zoals Remkes volgens geruchten zou overwegen, is voor boerenorganisatie LTO „onbespreekbaar en niet aan de orde”, zegt LTO-voorzitter Marc Calon. Opvallend tegen de achtergrond van deze discussie is dat de begroting van het ministerie van LNV voor 2020 in één klap met een half miljard euro is verhoogd: 1,4 miljard tegen 882 miljoen in 2019.
Onenigheid in coalitie
Intussen zorgt de stikstofcrisis voor spanning tussen de regeringspartijen. Zo pleit minister Bruno Bruins (Sport) dat de Formule 1 in Zandvoort 3 mei volgend jaar doorgaat. Partijleider Gert-Jan van regeringspartij ChristenUnie is hier niet mee eens. „Wat het zwaarste is, moet het zwaarste wegen”, zo luidde zijn zondagse tweet. „Wat mij betreft zijn bouwen en boeren heel wat belangrijker dan Formule 1.” Het akkefietje werpt een schaduw vooruit naar het advies van Remkes. De keuzes die hij zal schetsen, zullen hoe dan ook pijnlijk zijn en politiek dynamiet opleveren voor de coalitie, volgens De Telegraaf.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: De Telegraaf
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: De Telegraaf