VNG en IPO pleiten voor APK bestaande stallen en geurnormen
Volgens het IPO en de VNG is het nodig om langs meerdere sporen te werken aan oplossingsrichtingen voor de korte en lang termijn. Om dit te kunnen bewerkstelligen pleiten de gemeenten en provincies voor het instellen van een interbestuurlijke 'taskforce' met vertegenwoordigers van het Rijk, de provincies en gemeenten met de opdracht om aanbevelingen en adviezen uit te werken tot concrete voorstellen voor aanpassing van wet- en regelgeving en innovatie en onderzoek. VNG en IPO willen dat er snel een robuust geurbeleid voor de veehouderij wordt ontwikkeld.
Dat betekent volgens hen dat er een cumulatietoets bij de vergunningverlening wordt geïntroduceerd. Dat de vaste afstanden voor melkveebedrijven wijzigen naar bepalingen waar gewerkt wordt met een gestaffelde afstandseis, die afhankelijk is van de omvang van het melkveebedrijf. Ook adviseren de twee organisaties voor het doorhalen van de 50 procent-regeling. Verder dient het beleid richting een samenhangend stelsel te gaan op basis van Best Beschikbare Technieken met een APK voor bestaande stallen en geurnormen.
Eind 2019 wordt het rapport van de Wageningen Universiteit verwacht over de mogelijkheden om het geurverwijderingsrendement van de combiluchtwassers te verbeteren. Op basis van de rapportage willen VNG en IPO meedenken over een herstelplan voor bestaande combiluchtwassers. Ook pleiten ze voor het intensiveren van innovatie en onderzoek naar brongerichte geurreductie
Hiermee willen VNG en IPO geuremissies in de stal te voorkomen. VNG en IPO steunen het doel om betrouwbare meet- en sensortechniek voor gebruik in de veehouderijpraktijk te ontwikkelen. Dit om de toetsing aan emissiegrenswaarden mogelijk te maken.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ellen Meinen
Bronnen: IPO, VNG