Ierse melkveehouders klagen over laagste melkprijs
In de LTO/ZuivelNL melkprijsvergelijking van juli 2019 staan de drie grote Ierse zuivelaars Dairygold, Glanbia en Kerry stijf onderaan met een gemiddelde melkprijs in de afgelopen 12 maanden van 31,44 euro voor Dairygold en Glanbia en 32,02 euro van Kerry. De gemiddelde melkprijs over deze periode bedraagt 33,88 euro en die van FrieslandCampina 35,83 euro. In 2018 stonden de drie Ierse zuivelaars ook onderaan in het melkprijzenoverzicht.
Verdere prijsverlagingen
Ondanks de zeer lage positie op de ranglijst en melkprijsverlagingen in de afgelopen maanden, overwegen de drie Ierse coöperaties de melkprijs verder naar beneden bij te stellen. Dit is tegen het zere been van de veehouders vertegenwoordigd in de de IFA, de Irish Farmers Association. Tijdens de grote jaarlijkse landbouwbeurs, met stevast tussen de 250.000 en 300.000 bezoekers, die jaarlijks rondom de nationale ploegkampioenschappen wordt georganiseerd, riep Thom Phelan, voorzitter van de nationale IFA melkveehoudersorganisatie de coöperatieve zuivelfabrieken op om duidelijke uitleg te geven over de achtergrond van de almaar dalende melkprijzen en waarom deze aanzienlijk lager zijn dan die van de Europese collega’s. „Zijn deze lage prijzen een gevolg van de Brexit, of de situatie op de markten die ze bedienen of mogelijk het gevolg van grote voorraden?” vraagt Phelan zich hardop af.
Grotere prijsverschillen
„Het prijsverschil tussen de Ierse coöperatieve zuivelfabrieken en de Europese collega’s wordt steeds groter”, verzucht Phelan. Hij snapt niet hoe dit mogelijk is. Daarbij verwijst hij naar de redelijk vasthoudende melkprijs op de Europese markt. Meer concreet naar Friesland Campina en Arla. RFC stabiliseerde van juli tot september 2019 haar voorschotsprijs. Terwijl september voor Arla de achtste achtereenvolgende maand was met een stabiele melkprijs. Met dit in zijn achterhoofd vraagt Phelan waarom Ierse coöperaties sinds begin 2019 wel verschillende keren hun melkprijzen hebben verlaagd.
Laagste positie
Niet alleen de melkprijsverlagingen in de afgelopen maanden storen Phela, ook de al langere lage positie in de maandelijkse LTO melkprijsvergelijking. Hierin zijn ook de melkprijzen opgenomen van de drie Ierse coöperaties: Dairygold, Glanbia en Kerry. „In het afgelopen jaar nam het prijsverschil tussen de gemiddelde Europese/LTO-prijs en het gemiddelde wat de drie Ierse coöperaties uitbetalen, toe van 1,30 euro in juli 2018 tot 3,60 euro in juli 2019. En dat ook nog in een periode waarin de melkprijs Europa breed daalde.
Stabilisatie Europese melkprijs
„Sinds maart 2019 is de gemiddelde Europese melkprijs gestabiliseerd. Echter de Ierse melkprijzen zijn maar blijven dalen. Vooral in de laatste maanden”, aldus Phelan. Hij zegt te begrijpen dat de marktsituatie in het afgelopen jaar verslechterde, maar het is voor hem onbegrijpelijk dat de Ierse melkprijzen meer daalden dan die van de Europese collega’s. „De coöperaties moeten de oorzaak hiervan duidelijk maken aan hun melkveehouders. Ook dienen ze met hun melkveehouders vaste afspraken te maken over de melkprijzen voor de rest van het jaar.”
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Guus Queisen
Bronnen: Irish Farmers Association IFA, Eigen verslaggeving