Drone biedt hulp bij beoordelen grasaanbod
Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Universiteits onderdeel Amazing Grazing op de Dairy Campus.
Overschatting van het grasaanbod ligt op de loer, wanneer je als boer onvoldoende rekening houdt met de lagere grasopname rondom met mest bevuilde oppervlakte, stelt Amazing Grazing. Koeien mijden gras rondom mestflatten immers minimaal een maand lang.
Rood en nabij-infrarood
Een drone is daarvoor uitgerust met een camera, die onder andere opnames maakt van rood en nabij-infrarood licht, dat vanaf het grasgewas wordt weerkaatst. Met de verhouding tussen beide kleuren is de Normalised Difference Vegetation Index (NDVI). Hoe hoger de NDVI-waarde, hoe groener het gewas en dus ook hoe langer het gras. Metingen op de Dairy Campus wezen al uit dat deze NDVI-index een goede maat is voor de grashoogte, hoewel in hoger gras logischerwijs het onderscheid tussen ‘gewoon lang gras’ en ‘bos’ moeilijker waarneembaar was dan in kort gras
Boven een bepaalde waarde op de NDVI wordt de grashoogte aangemerkt als ‘bos’. Het totale bos-aandeel is daarna te berekenen en daaruit is dan te bepalen of er nog genoeg overig gras beschikbaar is.
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Verantwoorde Veehouderij