NMV: ʻProtest komt op goed momentʼ
Het protest op 1 oktober komt volgens de NMV-voorzitter op een goed moment. „Bij de stikstofregelgeving kijkt iedereen naar iedereen. De uitspraak van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot was de druppel. Er zijn sectoren, die zich nooit zorgen hoeven te maken en alsmaar kunnen uitbreiden. Havengebieden, industrieterreinen, luchtvaart. Nu blijkt Schiphol al honderd jaar geen natuurvergunning te hebben.”
Volgens Wiegersma voelen de boeren zich daarom ‘gepakt’. „Alweer. Veel melkveehouders hebben recentelijk al geïnvesteerd in nieuwe stallen die door het fosfaatrechtenstelsel nu ook halfleeg staan. We moeten hen nu niet harder treffen met nieuwe maatregelen.” Daarom steunt de NMV het protest op 1 oktober. „Het protest is een hart onder de riem voor onze boeren, want veel van hen zitten er echt doorheen door belachelijke wetgeving.”
Welke vorm de steunt krijgt, is nog onduidelijk. „Het gaat nu zo snel allemaal. Er is al wel contact gelegd tussen de FDF en de NMV, maar ik heb persoonlijk nog geen contact gehad. Dus we moeten dat afstemmen. We zouden slecht bezig zijn als we het protest niet zouden ondersteunen. Onze leden steunen het doel, dus wij ook.”
Agendapunten
Kans bestaat dat de NMV ook nog invloed gaat uitoefenen op de agendapunten van de FDF. Zo wil de protestorganisatie aandacht voor het gebruik van Nederlandse producten in de supermarkten en horeca. Of op zijn minst het stimuleren van de verkoop van die producten. Hier plaatst Wiegersma een kanttekening bij.
„In Europa hebben we vrije handel en dat is een groot goed. Nederland, als één na grootste exportland van de wereld op het gebied van landbouwproducten, profiteert van deze handel. Als andere landen zich ook meer zouden focussen op de verkoop van producten uit eigen land, is dat voor Nederland niet voordelig. Dus ik weet niet of we dat moeten willen. Als onze producten bij de Duitse grens moeten omkeren, hebben we onszelf ermee.”
Andere agendapunten van het protest zijn 'de beeldvorming van de agrarische sector' en 'de onjuistheden in regelgeving omtrent fosfaat, CO2 en stikstof', blijkt uit één van de berichten van de FDF.
Toon
De toon van de communicatie van FDF is grillig en dat verbaast Wiegersma niets. „Het protest is ook een spontane actie. Een spontane actie ontstaan uit frustratie, dat krijg je dan. Ik vind wel dat we publieksvriendelijk moeten blijven tijdens het protest, want anders verliezen we ook begrip in de samenleving.”
Zo dreigde FDF de voedselproductie in Nederland stil te leggen als er 'ook nog maar één koe, kip of varken ingeleverd moet worden'. „Ik denk niet dat ze die uitspraak hard kunnen maken”, zegt Wiegersma. „Maar ik begrijp de frustratie erachter wel. Melkveehouders hebben genoeg koeien ingeleverd.”