Eisen kalversterfte minder streng dan antibioticabeleid
Minister Schouten gaf echter in het woensdag gehouden Kamerdebat over verduurzaming van de veehouderij aan dat de natuur zich soms niet laat sturen met percentages. Ook benadrukte ze dat geen enkele veehouder gelukkig is met hoge sterftepercentages.
Indeling in groepen
Bovendien is er wel degelijk nieuw beleid in de maak. Schouten verwacht veel van de aanpak om bedrijven in te delen in de categorieën groen (lage sterfte), oranje en rood (hoge sterfte). Door de cijfers in een zogenaamde benchmark te vergelijken ontstaat meer inzicht in het verloop van de kalversterfte, waar de grootste problemen optreden en welke maatregelen er getroffen kunnen worden. De minister studeert nog op de manier waarop deze indeling in categorieën kan aansluiten op het KalfOK volgsysteem, dat in de melkveehouderij al in gebruik is. De LTO melkveehouderij vakgroep is er voorstander van dat net als de indeling in groepen analoog aan de antibiotica reductie aanpak een onafhankelijke autoriteit de cijfers verzamelt, analyseert en vervolgstappen neemt. Schouten wil dat de benchmark integraal wordt en er naast informatie over sterfte ook andere data in komen te staan over goede zorg voor dieren, bijvoorbeeld over dierziekten.
Ieder kwartaal cijfers
Schouten: ‘Het KalfOK-systeem legt een goede basis voor de aanpak van kalverzorg. Momenteel wordt gezamenlijk met de sector bekeken hoe het KalfOK-systeem aansluit op wat ik voor ogen heb, namelijk een benchmarksystematiek met daarin een streef-, signalerings- en actiegebied, vergelijkbaar met de aanpak op antibiotica. Ik heb met de sector afgesproken dat we een onafhankelijk advies uitvragen over wat een verantwoord niveau van kalverzorg is. Parallel hieraan zullen elk kwartaal cijfers over kalversterfte worden gepubliceerd.’