Groei biologische melkveehouderij stagneert
Dat blijkt uit cijfers van Skal, die Bionext vandaag publiceerde in een trendrapport.
Het totaal aantal hectares dat in Nederland biologisch wordt bewerkt, blijft flink achter in vergelijking met het biologisch areaal in de andere EU-landen. Op slechts 4 procent van het Nederlandse areaal wordt biologisch geteeld, het EU-gemiddelde ligt op ruim 7 procent. De omvang van het Nederlandse biologische areaal nam in 2018 met 10 procent toe. De Nederlandse akkerbouw was met ruim 7 procent de snelste groeier afgelopen jaar.
Het huidige biologische landbouwareaal in Nederland omvat 66.600 hectare. In 2017 was dit nog 60.400 hectare, dat is een groei van 10 procent. Het areaal akkerbouwgerelateerde percelen groeide met ruim 7 procent het hardst. Qua provincies groeide Flevoland in 2018 het hardst met 12,8 procent. Met 1,9 procent van de totale landbouw is Zeeland de provincie met het kleinste aandeel biologisch areaal.
Specifiek
De plantaardige sectoren groeien veel sterker dan de dierlijke. Het aantal biologische melkveehouders was in 2018 met 481 exact gelijk aan 2017. Precies 175 varkenshouders boerden biologisch, ten opzichte van 172 in 2017. De Nederlandse akkerbouw was in 2018 de snelste groeier met ruim 7 procent. Nederland telde in 2017 nog 582 biologische akker- en vollegrondsgroenten bedrijven en in 2018 waren dat er 624.
EU
Het gemiddelde biologisch areaal in de EU-lidstaten bedraagt 7 procent. In Duitsland is 12 procent van het areaal biologisch, Frankrijk, Italië en Spanje zijn elk goed voor 10 procent. Denemarken en Oostenrijk kennen een bio-areaalaandeel van 20 procent. In Oostenrijk is één op vijf boerderijen biologisch, in Zwitserland één op de zes. Bij onze Zuiderburen groeide het areaal met 7,4 procent in Vlaanderen en 6,6 procent in Wallonië. In Wallonië is 11 procent van het areaal en 14 procent van het aantal landbouwbedrijven biologisch. Spanje heeft het grootste biologisch areaal in Europa. Wereldwijd staat Spanje op plaats vijf. Liechtenstein verdient een aparte vermelding. Het koninkrijk heeft geen munt, geen haven en geen vliegveld, maar wel het hoogste percentage biologische landbouw in Europa: 38 procent.
Mondiaal
Het biologische areaal maakte in 2017 mondiaal een spectaculaire groei door van maar liefst 20 procent naar bijna 70 miljoen hectare. In 2016 bedroeg de groei 15 procent. Bijna de helft van het wereldwijde areaal (35,6 miljoen hectare) ligt in Australië. Azië maakt met 24,9 procent groei eveneens een sterke ontwikkeling door met een toename van 1,2 miljoen hectare. Van de twee grootste consumentenmarkten (Noord-Amerika en Europa) doet Europa het aanzienlijk sneller met ruim 1 miljoen hectaregroei.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bronnen: Bionext, LLTB, Skal