CDA waarschuwt voor gevolgen vaccinatiebeleid dierziekten

Tweede Kamerlid Geurts hield woensdagmiddag 11 september tijdens een debat over verduurzaming van de veehouderij een vurig pleidooi om verandering in de situatie te brengen. Minister Carola Schouten van het ministerie van LNV liet weten marktpartijen niet te kunnen dwingen producten van gevaccineerde dieren te verkopen, ook al is de voedselveiligheid niet in het geding als gevaccineerd wordt. Ze gaf aan de problematiek voortdurend in Brussel en in overleggen met de retail ter sprake te brengen.
Geen verandering
Volgens Geurts gaat het bij de eerste de beste dierziekte uitbraak waarbij gevaccineerd mag worden faliekant mis. 'De maatschappij zal ruimingen niet meer accepteren en de producten van het vee zijn na vaccinatie niets meer waard. Veehouders hebben verplichtingen bij de bank en dan zullen ze failliet gaan. Dit zeg ik nu al zeven jaar, zo lang ik in de Kamer zit, maar nu ben ik niet meer de enige. De Raad voor Dierenaangelegenheden trekt deze conclusies nu ook.' Zijn voorganger Henk Jan Ormel, die tijdens de MKZ crisis in 2001 meewerkte aan ruimingen als dierenarts, besloot vanwege het dierziektebeleid en de gevolgen bij vaccinatie de Tweede Kamer in te gaan namens het CDA. Het lukte hem echter niet om de situatie te veranderen, ook niet in zijn huidige functie als veterinair adviseur bij de wereldvoedselorganisatie FAO.
GLB budget vervolgschade
De minister kon CDA'er Geurts wel toezeggen dat er extra budget komt voor zogenaamde vervolgschade bij uitbraak van dierziekten. Schouten gaat ervan uit dat het in het nieuwe GLB landbouwbeleid van de Europese Unie een voorziening wordt getroffen om privaat geld van de veehouderijsector zelf aan te vullen met GLB geld. Maar het nieuwe GLB waarin dit geregeld wordt, zal nog tenminste 1,5 jaar op zich laten wachten, is de inschatting van de minister.