Biologisch knelgeval krijgt geen extra fosfaatrechten
Volgens het college van beroep houdt het fosfaatrechtenstelsel al rekening met biologische boeren, door geen generieke korting toe te passen bij die bedrijfsvoering. Het College oordeelde eerder al dat het behoud van de derogatie het belang van de melkveesector als geheel dient.
Mest tekort
De boerin die de zaak aanspande, vindt dat ze buitensporig geraakt wordt door het stelsel. Ze had naar eigen zeggen 1,5 miljoen geïnvesteerd in de melkveehouderij en 400.000 euro voor onder meer dieren, voer en achterstallig onderhoud. Met de investeringen was het bedrijf klaar om 313 melkkoeien te houden, waarmee voldoende biologische mest zou worden geproduceerd voor de 270 hectare. Nu heeft de boerin slechts ruimte voor 184 melkkoeien.
Financiële middelen tekort
Volgens het Louis Bolk Instituut leidt het tekort aan biomest tot lagere opbrengsten in akkerbouw- en voedergewassen, heeft de boerin door het houden van minder vee onder meer een overschot aan ruwvoer en heeft zij een lagere melkproductie. Het instituut schetst drie scenario’s met tekorten van tussen de 270.830 en 452.630 euro per jaar. De accountant van de boerin denkt dat bij het opleggen van de maximale heffing op grond van de fosfaatreductieregeling een tekort aan cashflow ontstaat van 91.500 tot 139.000 euro. Hij voorspelt liquiditeitsproblemen met gedwongen verkoop of faillissement tot gevolg.