ForFarmers: maïskorrels dit seizoen intensief kneuzen
De eerste en tweede snede gras zijn dit jaar grotendeels vroeg gemaaid, in een jong groeistadium met hoog eiwit- en suiker- en laag celwandgehalte. Meer dan tweederde van deze graskuilen kent daardoor een snelle afbraak van energie en eiwitin in de pens en heeft relatief weinig structuur, aldus ForFarmers. 'Dat maakt het extra belangrijk om bij de aankomende maïsoogst de korrels intensief te kneuzen.'
Korte verblijftijd
Door de snelle rantsoenen met weinig structuur is de verblijftijd in de pens kort en zal de korrel sneller doorstomen naar de darmen. Een intensievere kneuzing van de korrel (minimaal 4 delen, maar nog beter 8 delen of fijner), leidt tot een betere benutting van het zetmeel uit mais en eiwit uit gras in de pens en de darmen, aldus de voercoöperatie. 'Zeker als de mais een hoog drogestofgehalte heeft en de nieuwe kuil al in de eerste maanden na de oogst wordt gevoerd, is intensieve korrelkneuzing belangrijk. Dit stimuleert de melkproductie en verhoogt de stikstofbenutting door de melkkoeien.'
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Agrio archief
Bron: ForFarmers