Video: Hoogleraar vergelijkt broeikasgasuitstoot koeien met die van auto’s
Frank Mitloehner is professor dierwetenschappen en specialist op het gebied van luchtkwaliteit. Hij stelt dat methaan (CH4) – dat wordt geproduceerd door de pensbacteriën van koeien – in tegenstelling tot koolstofdioxide (CO2), een heel korte levensduur heeft. Het bevindt zich gedurende slechts tien jaar in de atmosfeer. Na die tien jaar is de CH4 weer omgezet in CO2.
„Belangrijk is dat de hoeveelheid CO2 die de plant (welke de koe opeet en waaruit methaan ontstaat, red.) aan de lucht onttrekt, dezelfde hoeveelheid CO2 is als na verloop van tijd weer uit de methaan ontstaat”, aldus Mitloehner. „Dus er wordt geen nieuwe koolstof aan de atmosfeer toegevoegd. Als je niet groeit qua aantal stuks vee, dan komt er geen extra methaan in de atmosfeer en draag je niet bij aan de opwarming van de aarde. Dit is belangrijk, omdat iedereen aanneemt dat hoe meer koeien of hoe langer je koeien houdt, hoe meer methaan er in de lucht komt.”
Deze koolstofcyclus (koolstof is het C-atoom) is daarmee opvallend anders dan die van broeikasgassen die gerelateerd zijn aan fossiele brandstof, aldus de wetenschapper. Fossiele brandstoffen – olie, kolen en gas – zijn gedurende een zeer lange periode in de grond opgeslagen en worden nu in heel korte tijd uit de grond gehaald en verbrand. Bij het verbranden ervan is CO2 het resulterende gas en CO2 heeft een levensduur van duizend jaar. „Dus elke keer als je iets verbrandt, komt er CO2 in de lucht en die blijft daar gedurende duizend jaar en dat draagt wel bij aan de opwarming van de aarde.”
Tekst: Anne Hiemstra