GD vindt niet één specifieke oorzaak voor ‘koeien op een hoop’
Melkvee.nl berichtte in 2017 al over het merkwaardige fenomeen van koeien op een hoop. GD kondigde aan onderzoek te gaan doen en tot maart 2018 meldden ruim vijftig melkveehouders aan de GD en LTO dat hun koppel koeien soortgelijk gedrag vertoonden. GD heeft met die 50 melkveehouders gezocht naar een oorzaak voor de opeenhoping van koeien. Dat deed de dienst in opdracht van ZuivelNL.
Diverse risicofactoren
Uit het onderzoek kwamen meerdere risicofactoren naar voren, zoals het in gebruik nemen van een nieuwe stal en het hebben van ventilatoren, wat mogelijk duidt op een verandering in de aanwezige apparatuur in een stal. Verder werd op de probleembedrijven vaker onderzoek gedaan naar lekstromen dan op de controlebedrijven en zijn er aanwijzingen dat insectendruk en afwijkend stalklimaat mogelijke risicofactoren zijn.
Tussen zonnepanelen op het bedrijf, zendmasten en hoogspanningsleidingen in de directe omgeving van het melkveebedrijf en koeien op een hoop werd geen verband gevonden.
GD adviseert op bedrijven waar afwijkend gedrag wordt waargenomen om in eerste instantie onderzoek te doen naar de mogelijke rol van stalklimaat, insectendruk, lekstroom en/of elektromagnetische velden. Zeker wanneer voorafgaand aan het optreden van afwijkend gedrag een nieuwe stal in gebruik is genomen en/of een verandering heeft plaatsgevonden in de aanwezige apparatuur binnen de stal, is het zinvol te controleren of onder andere de aarding van de stal in orde is, stelt de GD.
Probeem door heel het land
De koeien op een hoop zijn door heel het land waargenomen, blijkt uit de lijst van deelnemende melkveehouders aan het onderzoek. Zij zijn namelijk afkomstig uit tien verschillende provincies. Gemiddeld werd het gedrag sinds 4,5 jaar waargenomen, met een spreiding van één jaar tot meer dan tien jaar. De meerderheid van de veehouders gaf aan dat het afwijkende gedrag gepaard ging met klachten, zoals productiedaling (65 procent), klauwproblemen (52 procent) en mastitis (19 procent).
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Gezondheidsdienst voor Dieren