Cichorei voorkomt nitraatuitspoeling
Dat blijkt uit onderzoek van de Nieuw Zeelandse Lincoln University. Mancoba Christopher Mangwe, die het onderzoek leidde, presenteerde de resultaten op het EAAP congres in Gent.
Op plekken waar koeien urineren, wordt de bodem plaatselijk bemest met tot wel 700 kilo zuivere stikstof, vertelde Mangwe, en dat geeft risico op uitspoeling van nitraat. Van cichorei en weegbree is bekend dat het veel water en mineralen bevat, aldus de onderzoeker. Dat biedt kansen om het urineergedrag en de urinesamenstelling van de koeien aan te passen.
Mangwe deed onderzoek met 45 oudmelkse Jersey x Holstein-kruislingen, die in groepjes van zes werden gedeeld. Ze graasden op grasland (met 13 procent witte klaver), cichorei of weegbree. Automatische urinesensoren maten 24 uur lang het urinevolume van de dieren.
Geen verschil in melkhoeveelheid
De koeien gaven in alle proefvelden evenveel melk, maar de gehaltes in de melk waren significant beter bij de cichorei-gevoerde dieren. Het volume per plas was ook voor alle groepen gelijk.
Koeien die cichorei vraten, namen verhoudingsgewijs meer water, natrium en kalium op dan de andere groepen. Die hogere water-, natrium- en kaliumopname leidde tot significant vaker urineren. De ‘cichorei-groep’ plaste gemiddeld 28,6 keer per dag, waar de raaigrasgroep slechts 13,9 keer per dag plaste. De groep met weegbree zat daar tussenin.
Lagere stikstofconcentratie in cichorei-urine
Er zat geen significant verschil in de concentratie stikstof in de urine van de cichorei- en de weegbree gevoerde dieren, maar beide groepen hadden een significant veel lagere stikstofconcentratie in de urine dan de gras gevoerde melkkoeien. Het gemiddelde van de cichorei- en weegbreegroep lag op 1,3 gram stikstof per kilo urine en op 4,8 gram per kilo urine bij gras gevoerde koeien. Die lagere concentratie zou uitspoeling kunnen voorkomen.