Gezonde kalveren: ‘Wat we doen, doen we goed’
Sinds het veranderde beleid van de 29-jarige, starten de koeien beter op. Kalveren zijn fitter al vanaf het eerste moment. Biest verstrekken gebeurt standaard met de sonde, zo is er zekerheid dat alle kalveren voldoende drinken. De jonge dieren springen rond met nagenoeg geen afwijkende mest, geen ziektes en nauwelijks uitval.
Per jaar overleeft slechts een enkel kalf de bevalling of eerste periode niet. “Puur het gevolg van protocollaire aanpak rondom de geboorte en het gebruik van vaccinaties en andere preventieve middelen. Een enkele keer glipt het vaccineren van een droge koe erdoorheen. Dan merk ik dat gauw genoeg na de geboorte. Een kalf dat diarree krijgt, herleid ik dan zo terug naar een gemiste enting. Stoppen met één onderdeel van het kalvermanagement is dus geen optie. Wat we doen, gaat goed, dat moet zo blijven”. Zo vertelt de jonge ondernemer vol trots, met een kalf gretig sabbelend aan zijn hand. “Ik dweil niet graag met de kraan open”, grinnikt hij goedlachs.
Bent u benieuwd naar preventieve gezondheidsmaatregelen, het voermanagement, de hygiëne maatregelen of andere interessante inzichten die Van Ruitenbeek geeft? Kijk vooral ook op de kennispartnerpagina van MSD Animal Health om de voorgaande twee delen van deze serie terug te lezen.
Tekst: MSD Animal Health
Beeld: MSD Animal Health