Carola Schouten: 'Nederlander mag gewoon vlees en zuivel blijven consumeren'
Dit blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer waarin Schouten reageert op een verzoek van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme, mede ondertekend door 32 dieren-, natuur- en milieuorganisaties.
De dieren- en milieuclubs riepen in juli de Tweede Kamer op om een volledig plantaardige voedselvoorziening serieus te overwegen. Met andere woorden: geen productie meer van vlees, zuivel en eieren in Nederland en ook geen visserij. Zij stellen dat de overheid hier te weinig onderzoek naar laat doen, terwijl een plantaardig eetpatroon volgens hen kansen biedt voor dier, mens en milieu. Zij willen het dier helemaal uit de voedselketen halen. „Dit zou een aanzienlijke besparing van landbouwgrond opleveren”, menen zij.
Schouten is het daar niet mee eens. „De aandacht voor het onderwerp van een meer plantaardige voedselvoorziening is de afgelopen jaren toegenomen en nog altijd groeiende", schrijft zij.
Kringlooplandbouw
LNV ziet grote kansen in omschakeling naar een kringlooplandbouw. „Voortdurende verlaging van het verbruik van grondstoffen en vermindering van de druk op de leefomgeving, met minder schadelijke emissies naar bodem, lucht en water, vergroting van de biodiversiteit en zo min mogelijk tot geen negatieve impact op het klimaat en landbouwhuisdieren, zijn daarin leidend”, aldus Schouten.
Zij wil streven naar een betere balans tussen economie en ecologie, tussen landbouw en natuur, milieu en klimaat, tussen plantaardige en dierlijke productie en tussen plantaardige en dierlijke consumptie conform de adviezen van het Voedingscentrum (de nieuwe Schijf van Vijf).
Nationale Eiwitstrategie
De minister werkt de komende tijd aan een Nationale Eiwitstrategie om de productie van plantaardige eiwitten en benutting van eiwitten uit reststromen en andere bronnen te vergroten. „We streven naar een goede en gezonde balans in de verhouding van dierlijke en plantaardige eiwitten in het eetpatroon van de consument, zonder de keuzevrijheid van de burger te beperken”, aldus Schouten.
Om de consument te helpen inzicht te verwerven in de effecten van de eigen consumptie wordt dit jaar een publicatie verwacht waarin de duurzaamheid/CO2-footprint van meerdere typen eiwitten (plantaardig/dierlijk) worden gecategoriseerd, zodat eiwitten op hun footprint gerangschikt kunnen worden.
Schouten vindt, naast een verschuiving in eetpatroon, gemiddeld een reductie van 10 tot 15 procent van de totale eiwitinname wenselijk.