Fransen en Denen aan kop qua voerefficiëntie
Dat blijkt uit vergelijkend onderzoek van het International Farm Comparison Network, waarin elke maand een specifiek kengetal onder de loep wordt genomen. Dit keer is gekeken naar het melkveerantsoen (exclusief jongvee) en de hoeveelheid standaardmelk (4 procent vet, 3,3 procent eiwit) die daaruit wordt geproduceerd, bericht Verantwoorde Veehouderij.
Volgens het IFCN scoort de Nederlandse koe met 1,3 liter melk gemiddeld vrij hoog op voerefficiëntie. Niettemin doen de centraal-Franse bedrijven het met ruim 1,4 liter melk nog beter; wat is toe te schrijven aan het typisch Franse rantsoen met een relatief hoog aandeel maïs. In Denemarken is de voerefficiëntie vergelijkbaar. Hier ligt de verklaring in een vrij hoog aandeel krachtvoer, van circa 45 procent.
Ierland
Ierse bedrijven scoren met minder dan 1 kilo melk het laagst op voerefficiëntie, maar die melk wordt gemaakt op basis van vrijwel alleen vers gras en kuilgras. Ierse koeien krijgen minder dan 15 procent krachtvoer. Overigens is in deze vergelijking alleen gekeken naar de melkopbrengst per kilo drogestof, en niet naar de economische kant van de zaak.
Op melkveebedrijven in de Verenigde Staten (Californië) en Australië is de voerefficiëntie ongeveer gelijk aan de 1,3 kilo melk van Nederland.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Bron: Verantwoorde Veehouderij