‘Standaard biotine via mineralen verstrekken is niet nodig’
Dat stelt dierenarts en klauwexpert Menno Holzhauer, werkzaam voor de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), in vakblad Veehouder en Veearts.
Biotine is een belangrijke vitamine voor de klauwgezondheid van koeien. Het is nodig voor de hoornproductie en zorgt voor een goede samenhang van de hoorncellen. Dieren met een biotine-tekort, hebben eerder last van wittelijndefecten en zoolzweren.
Veel biotine in (gras)kuil en bierbostel
Koeien met een goede penswerking, maken volgens Holzhauer van nature voldoende biotine aan. „Pensverzuring werkt nadelig op de vorming van biotine.” Hij is van mening dat bij een goed rantsoen geen extra biotine nodig is. „Van sommige elementen weten we dat teveel ook negatief kan werken op de gezondheid. We weten niet of langdurig voeren van te veel biotine schadelijk is, dus we adviseren het niet.” Vooral gras(kuil) en bierbostel bevatten veel biotine. Als tip geeft de veearts mee om de veldperiode kort te houden. Bij een langere veldperiode is namelijk verlies van biotine."
Monitoringsprogramma
Toch komt er in de praktijk biotine-tekort voor. Van de 400 bedrijven die de GD onderzocht bij een vrijwillig monitoringsprogramma voor biotine, blijkt dat een kwart van de bedrijven te kampen had met een tekort. Volgens Holzhauer hoeft dit geen weerspiegeling te zijn van de situatie over de gehele Nederlandse melkveehouderij. „Het kan zijn dat vooral veehouders die problemen ervaarden met de klauwen, meedoen aan het monitoringsprogramma. Wanneer een veehouder twijfelt over de biotine-voorziening, dan kan hij dit beter middels een tankmelkmonster laten monitoren. Op basis daarvan kan hij besluiten om extra biotine te voeren, zo laat de GD-veearts weten. Aanvullend voegt hij er aan toe dat effect van het voeren van extra biotine pas na enkele maanden zichtbaar is.
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Ellen Meinen
Bronnen: Veehouder, Veearts