Australische Hartstichting pleit voor volle melk, yoghurt en kaas
Minder goed nieuws voor veehouders is dat de stichting tegelijkertijd pleit voor minder rood vlees. Dat zou namelijk wél schadelijk zijn voor het hart. 350 gram vlees per week zou het maximum moeten zijn, stelt de stichting. Bewerkt vlees en vleeswaren raadt de organisatie ook niet aan. In plaats van extra vlees zouden plantaardige eiwitten in het dieet van een mens, die streeft naar een gezond hart, moeten zitten.
Omdat volle melk, yoghurt en kaas veel gezonde voedingsstoffen bevatten en dus niet een negatief effect op de hartgezondheid hebben, raadt de stichting het consumeren ervan niet af. Boter, ijs en andere zuiveltoetjes komen er in het advies minder goed vanaf. Die bevatten volgens de Australiërs relatief te veel vet en suiker en te weinig eiwitten.
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Beeld: Agrio archief
Bron: Heartfoundation.org.au