NOS goochelt met cijfers vleesconsumptie
Het CBS kan, op navraag van de website Foodlog, de dalende trend van vleesconsumptie niet bevestigen. In 2010 lag de vleesconsumptie op het hoogste niveau met 79 kilo (karkasgewicht) en in was dit 2017 op 76,6 kilo. Dat is drie procent verschil en een totaal ander percentage over zeven jaar dan de 9 procent over één jaar die de NOS publiceerde.
Ook het RIVM kwam afgelopen jaar met vleesconsumptiecijfers. De cijfers zijn gebaseerd op een onderzoek onder 4000 mensen en gaan uit de reële vleesconsumptie. In 2012 - 2016 at de Nederlander gemiddeld 98 gram; een afname van 3 gram of 3 procent ten opzicht van 2012 – 2014.
De 9 procent daling die de NOS meldde, lijkt dus schromelijk overdreven. Volgens Foodlog stelt de NOS dat de cijfers afkomstig van het onderzoeksbureau IRI zijn en alleen het supermarktkanaal betreffen. IRI zegt op zijn beurt dat de cijfers waarop de NOS het bericht baseerde slechts vers vlees betreffen. Het CBS - dat zich eveneens baseert op IRI gegevens – geeft echter aan onvoldoende inzicht in de details van de data te hebben om de NOS cijfers te kunnen bevestigen.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ellen Meinen
Bronnen: Foodlog, Centraal Bureau voor de Statistiek, Wageningen UR, Rijksinstituut voor Volksgezondheid, Milieu