Snijmaïs ondanks hitte niet eerder rijp
Dat zegt adviesbureau Groeikracht op basis van de stand van het gewas en de berekende temperatuursom voor mais.
1200 graden Celsius grens
Deze som wordt berekend door alle etmaalgemiddelden boven de 10 gr C bij elkaar op te tellen (etmaalgemiddelde -10 gr C). Dit jaar wordt de grens van 1200 gr C, het moment dat de mais gemiddeld oogstrijp is, in tegenstelling tot vorig jaar waarschijnlijk niet eerder bereikt dan medio september. Uitgezonderd vorig jaar is het de laatste jaren normaal dat de maisoogst half september begint.
Vorig jaar half augustus
Vorig jaar werd de 1200 gr C temperatuursom al op 13 augustus bereikt. Dat was vooral het gevolg van de record warme julimaand, die met een etmaalgemiddelde van 20,7 gr C bijna 3 gr C warmer verliep dan het langjarig gemiddelde (cijfers de Bilt) en bovendien zeer zonnig verliep. Dit jaar was de julimaand gemiddeld bijna 2 gr C minder warm dan in 2018, ondanks de extreme hitte eind juli.
Lange termijn licht wisselvallig
Ook de zomerse weersverwachting van deze week verandert deze oogstverwachting van adviesbureau Groeikracht waarschijnlijk niet meer. Maar zomers wordt het zeker. Met name komend weekend zijn er weer tropische maximumtemperaturen mogelijk. Een herhaling van vorig jaar toen ook de maand september redelijk zomers en vooral in het zuiden en oosten droger dan gemiddeld verliep is echter niet zeer waarschijnlijk. Op de lange termijn lijkt het weer vooral boven Scandinavië gedomineerd te worden door lagedrukgebieden die ook bij ons het weer enigszins zullen gaan beïnvloeden.
Verdroogde mais
De oogstverwachting van adviesbureau Groeikracht geldt uiteraard niet voor mais die tijdens de extreme hitte eind juli is verbrand en geen kolf bevat. Als deze mais deze week gehakseld wordt met voldoende groen blad bevat het doorgaans nog 850-900 VEM per kg drogestof aan voederwaarde, heeft de ervaring vorig jaar geleerd.
Tekst: Erik Colenbrander
Ervaren freelance vakjournalist (52), opgeleid als ingenieur melkveehouderij en van jongs af aan gefascineerd door de boerenwereld en in het bijzonder de melkveehouderij en het weer. Met veel plezier richt ik me de laatste jaren ook op de akkerbouw, in het kader van een 'leven lang leren'.
Beeld: Agrio archief
Bron: Groeikracht