
Waarom zorgt gras-klaver voor meer melk?

Dit komt door een hogere opname en doorstroming van gras-klaver in de pens door een andere opbouw van de plantcellen.
Bij gras is de onverteerbare lignine geleidelijk verspreid tussen de verschillende celtypen van de plant. Dit vertraagt de afbraaksnelheid in de pens en verminderd de voeropname.
Klaver heeft over het algemeen een iets lager NDF-gehalte. Bij klaverblaadjes is de lignine “gebundeld”, deze bundels zijn dan ook minder goed verteerbaar. De andere delen van de plantencellen zijn hierdoor juist veel beter verteerbaar en zullen sneller doorstromen. Doordat de plantencel sneller uit elkaar valt zullen ook de onverteerbare delen sneller uit de pens stromen dan bij gras.
Een koe hoeft op een klaverblad vaak minder te kauwen om de inhoudsstoffen vrij te krijgen. Zelf kun je dit herkennen omdat klaverbladeren veel sneller verpulveren als je deze tussen je vingers wrijft.

Dat klavers een iets hoger gehalte aan lignine hebben en dus een iets lager potentieel verteerbare celwandfractie hebben wordt gecompenseerd door de snellere doorstroming en hogere opname. Met name bij hoogproductieve koeien is juist de doorstroming en opname van groot belang. Door de snelle doorstroming wordt bij gras niet altijd het volledige potentieel benut omdat het daarvoor niet lang genoeg in de pens aanwezig is.

Het effect van vlinderbloemigen op drogestof opname: "waarom kunnen koeien van vlinderbloemigen méér eten dan van gras?"
COUNTRY mengsels met klaver
Ook in Nederland zijn kant-en-klare gras-klaver mengsels beschikbaar. Bijvoorbeeld COUNTRY MilkMore 13 voor maaien. Voor andere opties met klaver kunt u gebruik maken van het COUNTRY kompas. Klaverzaad met DynaSeed coating bevat rhizobium bacteriën die een beter stikstofbinding bevorderen.
Tekst: DSV Zaden