De Marke ziet perspectief voor druppelirrigatie in mais
Zonder beregening leverde de maisteelt op de schrale zandgrond van De Marke vorig jaar niet meer dan 5-6 ton drogestof op. Dit jaar wordt op de niet beregende percelen een vergelijkbare opbrengst verwacht. De percelen die wel beregend zijn leveren 15-16 ton drogestof per hectare op.
20 ton drogestof
20 ton drogestof per hectare is dankzij optimale vochtvoorziening goed mogelijk. Wel moet ook het bemestingsniveau hierop afgestemd worden. Op De Marke werd dit seizoen vanaf eind juni drie keer een hoeveelheid van 30 mm water gegeven op de percelen waar met de beregeningsinstallatie kon worden beregend. Druppelirrigatie toepassen optimaliseert de vochthuishouding dusdanig dat er meer opbrengst mogelijk is, vergeleken met beregening en zeker bij geen beregening. In combinatie met het gebruik van bodemvochtsensoren is het opbrengstvergrotend potentieel mogelijk nog groter. Bovendien levert druppelirrigatie een forse waterbesparing op, vermindert het de kans op uitspoeling van mineralen en daalt de arbeidsbehoefte aanzienlijk.
Tussen twee rijen één slang
Behalve controle werkzaamheden kost alleen het aanleggen en verwijderen van de slangen tijd. De slangen worden aangelegd zodra de bespuiting tegen onkruid heeft plaats gehad en het vanggewas is ingezaaid. Dit jaar is de techniek van Broere Beregening getest en de keus gemaakt welk type slang het meest geschikt is. Ook wordt het verschil in gewasgroei tussen een perceel met in elke maisrij een slang en één slang per twee maisrijen vergeleken. De helft minder slangen gebruiken betekent uiteraard ook de helft minder investeringskosten.