Kamervragen over Brabantse vleesverwerker die gangbaar vlees verkocht als biologisch
Een Brabantse vleesverwerker heeft voor honderdduizenden euro's winst gemaakt door gangbaar vlees om te katten naar biologisch en dit vervolgens aanzienlijk duurder te verkopen. Via deze weg kwam gangbaar varkens-, lams- en rundvlees, voorzien van het biologisch keurmerk, terecht in Nederlandse, Duitse en Belgische winkels.
Omvangrijk
Volgens RTL zou dit omkatten de vleesverwerker honderdduizenden euro’s hebben opgeleverd. RTL beroept zich op twee rapporten van toezichthouders Skal Biocontrole en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en bestrijkt de periode van 2015 tot 2018. De eerste aanwijzingen van fraude kwamen al in 2015 aan het licht. Het zou gaan om producten als rundergehakt en varkenssaucijzen.
Personeelstekort NVWA
Hoeveel kilo vlees onterecht als biologisch werd verkocht kon niet precies worden vastgesteld, maar in de onderzoeksrapporten is sprake van een aanzienlijk financieel voordeel. Voor deze omvangrijke fraude is de directeur van het bedrijf nooit strafrechtelijk vervolgd. Door personeelstekort bij de NVWA had deze fraude geen prioriteit. Volgens de NVWA krijgen zaken waarbij de voedselveiligheid in het geding is, voorrang. De verwerker heeft wel bestuurlijke boetes opgelegd gekregen.
Vragen Tweede Kamer
SP Tweede Kamerlid Frank Futselaar stelt over deze kwestie vragen aan de minister van LNV. Hij vraagt of zij het ook niet acceptabel vindt om normaal vlees te verkopen als biologisch. Hij wil van de minister ook weten wat de reden is dat de directeur van het betreffende bedrijf niet strafrechtelijk is vervolgd voor zijn praktijken en of ze bereid is een onderzoek uit te voeren naar frauderende vleesverhandelaars. Daarnaast wil hij dat de minister de Kamer informeert over het capaciteitstekort bij de NVWA. Tenslotte vraagt hij de minister naar een juridische mogelijkheid om bedrijven, die met het biologisch keurmerk frauderen, het toekomstig gebruik van dit keurmerk te ontzeggen.