Melk beter voor klimaat dan melkvervanger
Melk bevat immers veel meer nuttige nutriënten dan plantaardige vervangers als soja-, amandel-, rijst- en haverdrank, weet de onderzoeker. In absolute zin is de klimaatimpact per liter plantaardig alternatief voor melk lager, maar volgens de onderzoeker heeft het per nutriënt zelfs dubbel de klimaatimpact van echte melk. Fonterra verwijst naar een Zweeds-Amerikaans onderzoek, waarin 21 essentiële nutriënten in drankjes werden onderscheiden.
De beste vervanger van melk zou sojadrank zijn, maar melk heeft nog steeds 30 procent meer voedingswaarde dan deze vervanger en de helft van de klimaatimpact. Rijst- en amandeldrank scoren nog veel slechter. Rijstdrank zou zelfs 10 keer zoveel klimaatimpact hebben als melk.
FrieslandCampina deed in 2010 al vergelijkbare uitspraken naar aanleiding van het Zweeds-Amerikaanse onderzoek. De Nederlandse zuivelreus meldde toen al dat onderzoekers een Nutrient Density to Climate Impact (NDCI, nutriëntendichtheid naar klimaatinvloed) index ontwikkelden om dranken beter te kunnen vergelijken op klimaatimpact. Hoe hoger de score in die index, hoe beter. Melk bleek met 0,54 beter te scoren dan ieder ander drankje, dus ook beter dan sojamelk (0,28), flessenwater (0,00), bier (0,00), rode wijn (0,01) en sinaasappelsap (0,25).
‘Klimaatimpact dierlijk en plantaardig vergelijkbaar’
De onderzoekers, die hun resultaten dus al in 2010 publiceerden in het Food & Nutrition Research Journal, pleitten voor een andere standaardbenadering van de klimaatimpact van voedsel dan per kilo product: „Bij toekomstige discussie over hoe we met verandering van ons eetpatroon de klimaatveranderingen kunnen tegengaan, moeten we niet alleen de uitstoot van broeikasgassen in aanmerking nemen, maar ook de nutriëntendichtheid van voedingsproducten.”
Anne Mottet van wereldvoedselorganisatie FAO pleitte eind juli voor een vergelijkbare benadering van de klimaatimpact van alle voedingsmiddelen: „De onterechte vergelijkingen en negatieve publiciteit over het houden van vee kunnen de voedselonzekerheid van meer dan 300 miljoen boeren wereldwijd, die leven in extreme armoede en vee houden om in hun levensonderhoud te voorzien, verder vergroten. Bij het relateren van de voedingswaarde aan de klimaatimpact zijn dierlijke en plantaardige producten redelijk vergelijkbaar.”
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Beeld: Agrio archief
Bronnen: FrieslandCampina, V-focus, Stuff