Onkruiddruk na 2 droge zomers alarmerend hoog
Op de oostelijke zandgronden is veel grasland momenteel kurkdroog. Vooral oudere grasmatten hebben daar last van, omdat ze meer bovenin wortelen, aldus teeltspecialist Marcel Klein Braskamp. Veel onkruiden als paardenbloemen, ridderzuring en kweek kunnen goed tegen de droogte, en die profiteren daarvan. In holle zodes en op kale plekken krijgen ook onkruidzaden nu de kans om te ontkiemen. „Ridderzuring heeft oliehoudend zaad, dat heeft maar een heel klein beetje vocht nodig.”
Het is nu tijd om goed te kijken hoe het grasland er aan toe is. Het advies van ForFarmers is om gras door te zaaien wanneer er sprake is van meer dan 15 procent open plekken (holle zoden) in het perceel, en 60 tot 80 procent goede grassen. Maar voor het slagen van doorzaai is wel vocht nodig.
Bij een overmaat aan kweekgras is grasland vernietigen en herinzaaien de beste optie; dat mag nog tot 31 augustus. „Maar op veel plekken is het dusdanig droog dat zelfs de kweek niet meer groen is; dan is het doodspuiten van grasland ook geen optie meer omdat de kweek het middel niet opneem.” Een eventueel alternatief is om op dat perceel dan volgend jaar mais te verbouwen en daarmee de kweek op een ander moment te bestrijden.
Het is even de vraag hoe het grasland zich weer gaat herstellen als er weer neerslag valt. De ervaring van vorig jaar is dat verdroogde percelen jong grasland wel weer helemaal groen worden, zegt Klein Braskamp. Of verdord ouder grasland zich weer gaat herstellen, kun je testen door een stukje zode uit te steken en even goed onder te dompelen in water. Na een paar dagen is dan te zien of er het gras in de doornatte zode weer uitloopt of niet.