Waarom dalen de prijzen voor nuchtere kalveren zo hard?
„Eigenlijk is het heel simpel een kwestie van vraag en aanbod. We hebben als vleeskalverensector gewoonweg te veel geproduceerd”, zegt Pluim. „Het aanbod is groter dan de vraag en dat drukt de prijs van slachtrijpe vleeskalveren. Gevolg daarvan is dat vleeskalverenhouders de kalveren langer aanhouden. Een blankvleeskalf gaat normaal gesproken op een leeftijd van 24 weken naar de slacht, maar wordt nu op 28 weken geslacht. Daardoor weegt het dier meer en komt er dus meer vlees op de markt en dat is weer slecht voor de prijzen. Een ander effect is dat de stallen dus vier weken langer bezet zijn, waardoor het moeilijker is om nuchtere kalveren te plaatsen. De slachtleeftijd terugzetten naar 24 weken gaat niet zomaar. Als we dat zouden doen, zakt de prijs helemaal in elkaar, omdat dan de kalveren van 28, 27, 26, 25 en 24 weken opeens allemaal zouden worden geslacht.”
Kalveren niet meer ophalen
Volgens Pluim is de situatie in België nog schrijnender. „Daar hebben ze laatst al eens een week geen kalveren opgehaald bij de melkveehouders, omdat ze de kalveren niet konden plaatsen. Dat doen ze volgende week nogmaals.”
Vreemd is het feit dat in de eerste helft van 2019 juist zoveel meer kalveren zijn geïmporteerd dan in eerdere jaren. Pluim vindt dat prima te verklaren. „Er is in de afgelopen jaren geld verdiend in de kalversector. Daardoor zijn kalverhouders gaan uitbreiden en om de stallen vol te krijgen, zijn meer dieren geïmporteerd. Maar die importstijging stopt nu wel, hoor. Op dit moment wordt er in de kalverhouderij veel geld verloren.”
Van Drie’s regisseurspositie
Naast het te grote aanbod is ook het verlies van de regisserende rol van Van Drie een verklaring voor de mindere prijzen, denkt Pluim. „Van Drie bepaalde tijdenlang de prijzen van kalf tot lapje vlees. Daar profiteerde de hele sector van. Er zijn nu meer partijen die hun plekje in de markt proberen te veroveren. Dat kunnen zij alleen door het kalfsvlees net een beetje goedkoper aan te bieden dan Van Drie en dat heeft weer negatief effect op de totale markt.”