Uitbreiden met financiering nu niet interessant
Liquiditeit melkveehouderij lijdt onder fosfaatrechten
Dat meldt Alfa Accountants en Adviseurs. Het eerste half jaar daalt traditioneel de liquiditeitspositie van de melkveehouderij, aangezien in die periode meeste teeltkosten worden gemaakt. Later in het jaar zijn de kosten lager en de opbrengsten gelijk. Toch is de situatie in 2019 slechter dan in 2018, blijkt ook uit de liquiditeitsmonitor van Wageningen Universiteit. De gemiddelde stand van de rekening courant stond volgens de universiteit in juni 2019 op -1.900 euro, waar die in juni 2018 nog op 5.800 euro stond.
Uitgaven aflossingen en privé stijgen
Opvallend verschil met vorig jaar is volgens Alfa de post ‘aflossingen’. Die ligt in het eerste half jaar van 2019 driekwart cent per kilo melk hoger dan in 2018. Snelle aflossing van fosfaatrechten lijken daarvoor volgens Alfa dus de hoofdoorzaak, samen met oplopende belastingdruk. Een andere stijgende kostenpost is de privé-uitgaven. Die was in het eerste half jaar vergeleken met vorig jaar een kwart cent per kilo hoger. Samen zorgen beide posten voor een kritieke melkopbrengst (KMO), die een cent hoger ligt dan vorig jaar.
Positief nieuws is er ook: Het saldo is – ondanks 3 procent minder afgeleverde liters – 1.000 euro hoger dan vorig jaar. Dat komt doordat de melkprijs in de eerste zes maanden van 2019 gemiddeld ruim een cent hoger was dan in 2018, stelt Alfa.
Uitbreiden niet interessant
Het accountantsbureau maakt zich zorgen over de gelijkblijvende kosten voor voer, ondanks dat er minder melk werd geleverd. De hitte en de dreiging van een muizenplaag in het noorden van het land kunnen zorgen ervoor dat het een uitdaging wordt om die voerkosten in de tweede helft van 2019 onder controle te houden.
Investeren in uitbreiding is volgens Alfa nu niet interessant. Grond en fosfaatrechten zijn samen te duur, waardoor het beeld begint te ontstaan dat de investeringen momenteel niet meer gezond gefinancierd kunnen worden.
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Beeld: Ellen Meinen
Bronnen: Agrimatie, Alfa Accountants