Onderzoek bevestigt gunstige effecten A2-melk
Dat blijkt uit onderzoek, dat recent werd gepubliceerd in het Journal of Pedriatic Gastroenterology and Nutrition, een wetenschappelijk tijdschrift dat zich richt op voeding en vertering bij kinderen.
Veertig kinderen kregen vijf dagen lang conventionele melk en veertig kinderen A2-melk, waarna ze negen dagen niet werden gevolgd. Vervolgens werden de twee groepen gewisseld, zodat ze beide ‘behandelingen’ kregen.
Ook voordeel voor lactose-toleranten
Degenen die A2-melk consumeerden, hadden significant minder buikklachten. Dat gold voor zowel de lactose-intolerante als de lactose-tolerante proefpersonen. Lactose-tolerante personen hadden gedurende de vijf dagen consumptie van conventionele melk wel steeds minder last van buikklachten, maar nog steeds meer dan bij A2-melk. De meetmethode daarvoor was de zogenaamde ‘visueel analoge schaal’ (VAS), een methode waarbij de proefpersonen zelf de mate van pijn kunnen invullen. Op de betrouwbaarheid van VAS-meetmethode wordt overigens wel nogal eens kritiek geuit. De meetmethode zou niet nauwkeurig genoeg zijn.
In Stal & Akker, Vee & Gewas, Veldpost en Agraaf van zaterdag 3 augustus is meer te lezen over het onderzoek. Klik hier voor een proefnummer.