Beschermend laagje houdt snijmais smakelijk en gezond
Toch merkt hij in de praktijk nog vooroordelen en onwetendheid rondom conserveren. We lopen ze even langs.
“Conserveermiddelen? Die bestel ik wel als we aan het hakselen zijn”
Dan kan, maar de kans is groot dat je er dan niet aan denkt of geen tijd hebt om de middelen in huis te halen. Het is goed om nu vast na te denken over de inkuil- en conserveerstrategie voor het komende seizoen.
“Ik rij de kuil altijd heel goed en een dikke afdeklaag erop. Een middel is dus niet nodig.”
Dat is heel goed en het maakt de kans op bederf een stuk kleiner. Maar ook deze kuil is gevoelig voor broei. Het inkuilproces luistert nauw en is van tientallen factoren afhankelijk, zoals vochtgehalte en structuur van de mais bij inkuilen, de temperatuur, eventuele verontreinigingen en kwaliteit van aanrijden en afdichten. Het risico op broei en bederf ligt altijd op de loer dus is een middel altijd aan te bevelen.
“Ik gebruik wel een conserveermiddel als ik een keer een slechte kuil heb”
Dat kan altijd. Maar het is geen wondermiddel; een slechte kwaliteit mais wordt er niet beter van. Het voorkomt wel dat de kwaliteit nog verder achteruitgaat. Maar de inzet van een conserveermiddel bij goede kuilen is zeker zo belangrijk, juist om de hoge kwaliteit te behouden en het risico op bederf te minimaliseren.
“De kuil ziet er prima uit, een conserveermiddel was dus niet nodig”
Zeker in de winter blijven gisten en schimmels vaak rustig. Maar als in het voorjaar de temperatuur stijgt kan het alsnog misgaan en is het te laat om nog iets te doen. Vooral als bij uitkuilen zuurstof in de kuil komt.
“Zo’n middel is hartstikke duur”
Conserveermiddelen kosten geld. Maar bij maiskuilen is het behandelen van de toplaag voldoende omdat daar schimmels snel ontwikkelen en dus schadelijke mycotoxines worden gevormd. Zo’n behandeling kost minder dan €1 per vierkante meter aan middel. Tegenover de uitgaven staat behoud van smakelijk voer zonder verlies van VEM’s. Slechte mais weghalen kan natuurlijk, dat is al gauw een verliespost van 5 tot 10%. Ook laten koeien van een besmet rantsoen diezelfde hoeveelheid liggen. Een kilo droge stof geeft 2,5 kilo melk, dus elke kilo goed voer is winst.
WETFEED
De MS Wetfeed producten zijn een combinatie van organische zuren die door hun synergistische werking het conserveringsproces versnellen. Door het stoppen van de ontwikkeling van gisten en schimmels en enterobacteriën kunnen de melkzuurbacteriën ongestoord hun werk doen, en daarmee zorgen voor een snelle pH daling en een goede conservering.
Er zijn twee varianten:
MS Wetfeed Acid DF beschermt de kuil tegen broei door schimmelvorming te remmen en het natuurlijke aanzuringsproces te ondersteunen. Het wordt vooral ingezet op een relatief droge kuil.
MS Wetfeed BE+ is hoog geconcentreerd in mierenzuur en propionzuur en beschermd maximaal tegen gisten, schimmels en bacteriën. Het middel wordt gebruikt bij een kuil met
een lagere droge stof.
Tips voor een goede kuil
- Besef dat alleen een kwalitatief goed gewas een goed inkuilproduct wordt.
- Zorg dat de shovel voldoende tijd krijgt om de kuil aan te rijden.
- Let erop dat water weg kan. Dat betekent dat de kuil een beetje bol mag liggen.
- Dek de kuil luchtdicht af. Leg over plastic een zanddek of gebruik een andere afdekmethode. Hoe minder lucht in het product, hoe minder kans op broei. Afwerken met
vochtrijke voeders geeft extra druk. - Pas een toplaagbehandeling toe door 1 deel MS Wetfeed Acid DF te mengen op 2 delen water. Behandel met één gieter 10 vierkante meter van de bovenkant van de kuil.
- Breng het middel in de zomer ook op het snijvlak als de voersnelheid beperkt is. Hanteer dan 0,25 liter per vierkante meter.
Tekst: Paul Verhoeven