‘Maïs beregenen kan leiden tot steriele, onontwikkelde kolven’
De adviesorganisatie laat op haar eigen facebookpagina zien hoe maïstelers kunnen herkennen of hun maïsperceel in het bestuivingsstadium is. Zolang de pluim licht groen van kleur is en 'gesloten', kun je met een gerust hart een kunstmatige bui brengen. Een dergelijke pluim is in de afbeelding rechts te zien.
Daarna gaat het zaad open staan en zie je bruine 'schilfers' in de pluim. Op dit moment kan het stuifmeel gaan vallen. In de tweede foto is een pluim in dat stadium zichtbaar. Stuifmeel heeft een gele kleur en zie je als een dun laagje 'stof' op de bladeren liggen. De krachtige straal van het waterkanon kan het stuifmeel uit de pluim slaan en vooral ook voorkomen dat het de kwast (kolf) bereikt. En dat heeft een slechte bevruchting/kolfvulling tot gevolg. Zorg er dus voor dat je in die situatie niet gaat beregenen, betoogt Groeikracht.
In combinatie met droogtestress kan op het verkeerde moment beregenen zelfs leiden tot volledig steriele kolven. Een steriele kolf is zichtbaar in de derde afbeelding. Mark de Beer van Groeikracht: „Probeer de planning met het beregenen zo te sturen dat er tijdens de bestuiving niet beregent wordt. Beregen liefst eerder, zodat de plant een betere vochttoestand heeft tijdens de bevruchting.”
De Beer: „Als je wilt gaan beregenen en je ziet een bruine pluim, schud dan met een aantal planten. Vallen er zaadschilfers uit, kijk dan erg goed of er stuifmeel op de bladeren ligt. De maisplant zit dan tegen de bestuiving aan of is er mee bezig. Als er geen stuifmeel ligt, dan kun je direct beregenen. En zie je wel stuifmeel liggen, wacht dan enkele dagen zodat de kolf goed bevrucht kan worden. Een maisplant is een zelf-bestuiver en is daar maar een paar dagen mee bezig.”
In de vierde foto is een bevruchte kolf zichtbaar.
Volgens De Beer is kunstmatige regen schadelijker voor de plant dan een natuurlijke bui: „Het gaat vooral om de kracht van de straal en de hoek waaruit het water komt. Je hebt natuurlijk ook wel eens natuurlijke slagregen, maar daar kan de plant wel tegen. Een flinke stortbui heeft overigens wél hetzelfde effect als beregenen. Ik snap ook wel dat je – als je je rondje aan het maken bent – ook langs die bestuivende maïspercelen wilt, maar daar kun je echt beter een paar dagen mee wachten.”
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Beeld: Ellen Meinen, Groeikracht
Bron: Groeikracht